WiMax-hírek: a Cisco és a tajvani kormány ebben a technológiában látja a jövőt

A WiMax roppant nyögvenyelősen indult története a közelmúltban új lendületet kapott, főként a mobilpiacon. Mint nemrég beszámoltunk róla, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) felvette a technológiát támogatott szabványai közé, s ezzel közel egy időben több fontos, a WiMax fejlesztésére, elterjesztésére irányuló törekvésről lehetett olvasni a nemzetközi sajtóban.

A WiMax fejlesztésében az egyik élenjáró cég a panamai Navini, melynek egyedülálló technológiája (Smart Beamforming) nagy sebességű kapcsolatot képes biztosítani igen nagy területet lefedve, s a világcég Cisco most ezt a vállalkozást szerezte meg magának 330 millió dollárért. A felvásárlás teljes, a technológiai szabadalmak mellett a Cisco megkapja a Navini 70 kirendeltségét, hálózati erőforrásait, eszközeit is. A Cisco azt reméli ettől a lépéstől, hogy a még szinte szűz, ám nagy jövő előtt álló piacon így komoly társszereplője lesz az Egyesült Államokban egyeduralkodó (s a fejlesztés mértékét nézve az egész világon egyedülálló) Sprintnek. Távlati elképzeléseik között szerepel az infrastrukturálisan kevésbé fejlett régiókban (Kelet-Európa, Kína, India) történő terjeszkedés, mivel szerintük ez a megoldás alternatívája lehet a jelenlegi szélessávú kapcsolatoknak.

Szintén a múlt héten jelentette be a tajvani kormány is, hogy sikerült megegyezésre jutnia több nagyvállalattal (Intel, NEC, Nortel Networks, majd a heti hírek szerint a Sprint, a Nokia, a Siemens Networks, az Alcatel-Lucent és a Motorola) egy olyan, nagyszabású projekt fejlesztését és megvalósítását illetően, melynek célja, hogy Tajvan minden négyzetméterén – a hegyvidéket és a távolabbi kis szigeteket is beleértve – elérhető legyen a szélessávú internetes kapcsolat a WiMax segítségével. E lépésével, melyet nemrég egy tajpeji konferencián megerősítettek, a tajvani kormányzat az észak-amerikai projekt (Sprint: az amerikai nagyvárosok lefedése) után jelenleg a világ második legnagyobb WiMax-fejlesztője lesz. A következő öt évben 1,22 milliárd US dollárt költenek a WiMaxra (egymilliárdot az üvegszálas gerinc kiépítésére, 220 milliót az állomások és egyéb eszközök megépítésére). Az üzemeltetésre kiírt árverés is lezajlott, s már megvannak a jövőbeni szolgáltatók.

Azóta történt

Előzmények