WiMAX-ot visz a kistelepülésekre az Albacomp

Hirdetés

Az Albacomp tegnap megállapodást kötött a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulással a térség széles sávú internetes hálózatának kiépítéséről. A nettó 339 millió forint értékű beruházás a GVOP 4.4.2-es pályázat támogatásával és a kistérség 7 településének hozzájárulásával valósul meg. A cég a térség földrajzi adottságai miatt a hagyományos réz- és optikai kábelek mellett SDH (Synchronous Digital Hierarchy) és a hazánkban gyakorlatilag még nem használt WiMAX adatátviteli technológiát is alkalmazni fogja a hálózat kiépítésénél.

A székesfehérvári cég a most aláírt szerződés értelmében a társuláshoz tartozó hét településen – Bodmér, Gánt, Óbarok-Nagyegyháza, Szár, Újbarok, Vál, Vértesacsa – építi ki a széles sávú interneteléréshez szükséges infrastruktúrát. A településeket hagyományos optikai kábellel, illetve mikrohullámú SDH-gerinccel csatlakoztatják az országos gerinchálózatoz. A lakott területen belül pedig új és meglevő rézvezetékeken, valamint – ha rendelkeznek megfelelő eszközökkel – vezeték nélküli WiMAX hálózaton kapcsolódhatnak a háztartások és a vállalkozások a világhálóra. Az új rendszer átadása és ezzel a több mint 8300 lakos bekapcsolása 2008. február 15-én várható.

A GVOP 4.4.2. pályázatok keretében eddig 61 önkormányzat összesen mintegy 10,8 milliárd forint értékű támogatásban részesült. Az önkormányzatok pályázási hajlandósága eddig igen magas volt, összesen 117-en jelentkeztek a kedvező feltételekkel megszerezhető forrásokra. Az Albacomp ezt megelőzően öt kistérség (Hortobágy-menti Térségfejlesztő Társulás, Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás, Szentes Kistérség Többcélú Társulás, Móri Többcélú Kistérségi Társulás, Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulás) széles sávú hálózatának kiépítését kezdte meg a megvalósítási pályázatok nyerteseként, és e projektekből összesen 1,14 milliárd forint árbevétele származott.

Azóta történt

Előzmények