Iskolatévét indít a YouTube

Amikor általános iskolában jártam, minden héten vagy inkább hónapban az volt a fénypont, amikor az egyik órán valami oktatóvideót néztünk meg – írja a hivatalos YouTube blog egyik szerzője, és tökéletesen igaza van. Valószínűleg sokan emlékszünk arra, amikor beüzemelték a jobb termekben falra lógatott, kevésbé felszerelt helyiségeknél pedig zsúrkocsin betolt televíziókat, bedobtak egy többéves VHS-kazettát, majd elindult az oktatófilm valamilyen kísérletről vagy tudományos tényről. Mozgott és hangja volt, gyerekként pedig imádtuk és oda is figyeltünk rá.

A YouTube csapata szerint a videók használata az oktatásban ma is ugyanolyan hasznos, mint annak idején, ezért létrehoztak egy kifejezetten ilyen célt szolgáló anyagokat listázó csatornát. E felvételek bemutatása már jóval egyszerűbben megoldható (hiszen csak egy számítógép, egy projektor/televízió és internetkapcsolat kell hozzá).

A YouTube Education oldalán jelenleg több ezer videó található, melyek száma folyamatosan nő, de bárki ide nem rakhat be anyagot, a tartalom szerkesztett. A kategóriák hiányosak, hiszen legördülő menüből jelenleg csak az oktatás szintjét (általános vagy középiskola, felsőoktatás, életen át tartó tanulás) lehet megválasztani, ugyanakkor a különféle témakörökben 300 lejátszási lista fogja egybe a hasonló anyagokat.

Egy Budapest külvárosában található általános iskolában dolgozó tanárnő szerint a magyar iskolákban alig-alig vannak efféle filmvetítések, aminek az egyik legfőbb oka, hogy nincs mit lejátszani a gyerekeknek. A tanárnő hozzátette, hogy tapasztalatai szerint kollégái minden efféle kezdeményezésnek örülnek, ráadásul a YouTube-ról történő videólejátszás könnyen megoldható, hiszen az ő munkahelyén – mely egy kevésbé erős anyagi helyzetű, állami általános iskola – minden egyes tanteremben van valamilyen régebbi számítógép és internetkapcsolat. Véleménye szerint az sem akadály, hogy jelenleg az oktatási csatornán nincsenek magyar nyelvű tartalmak, hiszen tanári kommentárral az angol nyelvű videók is érthetők a gyerekek számára.

Azóta történt

Előzmények

  • Magyarországra jön a YouTube

    A youtube.hu domén alatt lesz elérhető a videomegosztó magyar felhasználókra szabott tartalmakkal jelentkező kiadása, melynek reklámbevételeiből a közös jogkezelő is részesedik.

  • Látványos time lapse videó a világűrből

    A Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak tagjai egy elképesztően látványos videóhoz készítettek felvételeket.

  • Gyökeresen átalakul a YouTube

    Az új felület a Google+-ba történő mélyebb beágyazottságot jelzi.