2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

3D-be konvertálja a videókat a YouTube

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A videómegosztó oldal egyelőre csak a full HD-ban feltöltött videók esetében teremti meg a harmadik dimenzió lehetőségét, de ezeknél az átalakítás automatikus.

Hirdetés

A tegnap bejelentett fejlesztés lehetővé teszi a YouTube-felhasználóknak, hogy az általuk 1080p-ben, azaz full HD minőségben feltöltött videókat szemüveg segítségével 3D-ben is megtekinthetővé konvertálják. Egészen pontosan: mostantól az oldal az ilyen felvételekből automatikusan elkészíti a háromdimenziós verziót, amely a lejátszó alsó menüsorában, a felbontások közötti váltást biztosító fogaskerék melletti 3D ikonra kattintva választható ki. A fejlesztést bétaként a feltöltők már tavaly szeptember óta elérhették, kérhették a 3D-konverziót, mostantól azonban a művelet automatikus. A 3D ikont megnyomva azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen lencséjű szemüveggel rendelkezünk.

A konvertálás nagy vonalakban úgy működik, hogy a YouTube felméri és megbecsüli a videó minden egyes képkockáján a különböző objektumok és szereplők mozgását, egymáshoz viszonyított térbeli elrendeződését, távolságát és egyéb jellemzőjét. Mindezek után az így gyűjtött adatoknak segítségével alakítja ki a harmadik dimenziót. A rendszer folyamatosan fejlődik, a korábban átkonvertált videók adatait is felhasználja a következő felvétel térbelivé alakításához.


Egy átkonvertált videó

A YouTube kíváncsian várja közben a statisztikákat, hogy a felhasználók körében mennyire lesz népszerű az új funkció. Ugyanis – bár a 3D-televíziók eladása folyamatosan nő – nem egyértelmű, hogy az emberek azért vásárolnak-e erre alkalmas készüléket, mert fontos szempont számukra ez a lehetőség, vagy csupán amiatt, mert lassan nincsen választási lehetőségük. A felmérések eddig azt mutatják, hogy a többség nem rajong az ötletért, hogy otthonában viselje a 3D-szemüveget.

Közben a mozis jegyeladási statisztikák is azt mutatják, hogy csökken a varázsa az új technológiának, mindez egyebek mellett a sok rossz minőségű, 2D-ből átkonvertált produkcióknak köszönhető.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.