Magyar siker a World Robot Olympiad világdöntőjén

A BME diákjai a második helyen végeztek a rangos technológiai versenyen.

2017. november 10-12-én rendezték meg Costa Rica fővárosában, San Joséban a XIV. World Robot Olympiad robotprogramozási világdöntőt. A hivatalos nemzeti szervező, az Edutus Főiskola által a nyár elején megrendezett nemzeti döntőben 6 csapat kvalifikálta magát a világdöntőre, három kategóriában és négy korosztályban.

Hirdetés

A döntőn az Advanced Robotics Challenge kategóriában, ahol 17-25 év közötti fiatalok mérik össze tudásukat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló InnoRobot-X nevű magyar csapat a második helyezést szerezte meg – csapatvezető: Lengyel Richárd, a tagok: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András László.

 

 

WRO
[+]

Az Open kategóriában két korosztályban indult magyar csapat, ahol az 1-3. helyezett ismert, a további eredmények később kerülnek kihirdetésre. Az Open kategória magyar csapatai:

WRO
[+]

A World Robot Olympiad egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A WRO versenyek ötvözik egy sportesemény izgalmát a LEGO Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával.

A versenyszabályt az aktuális év januárjában hirdeti meg a világdöntőt szervező csapat a WRO nemzetközi szervezetével közösen. A 2017-es év magyar nyelvű szabályzatai és versenypályái elérhetők a www.wro.hu oldalon.

Az idei szezon témája a Regular és Open kategóriákban a Robotok a fenntarthatóságért címmel futott. Az egyes korosztályokban különböző altémák vannak. Az egyetemista, ARC kategóriában teljesen más programozási nyelvet és eszközöket használnak, itt a Tetris Játék a téma. Ezen kívül a WRO Football kategória található meg a programban (amit Magyarországon 2018-ban rendeznek meg először), ahol 2-2 robot van a pályán és mérkőznek egymással.

Az Edutus Főiskola 2014-ben szervezte meg először a WRO-t, az első években minden ország „próbaidős”, így az Edutus Főiskola is az volt. A hazai döntő mind kategóriákban, mind csapatlétszámban rengeteget fejlődött, és megfelelt a csatlakozási kritériumoknak, így 2017. május 1-jétől 5 évre kapta meg a főiskola a hivatalos nemzeti szervező jogot. Az idei évben a WRO LEGO Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

Legközelebbi WRO versenyt 2018 május végén, június elején rendez az Edutus Főiskola Tatabányán, ahol az összes kategória minden korosztályába lehet majd nevezni.

Azóta történt

Előzmények