A Windows 7 legyőzte a Vistát

Hirdetés

Júliusban a Windows 7 globális piaci részesedése túlnőtt a Vistáén – derül ki a friss webes statisztikákból. Bár általában jelentős az eltérés a különféle cégek által mért elterjedtségi adatokban (melyek alapját minden esetben az internetezők számítógépeiről weboldalakon gyűjtött információk adják), ezúttal két meghatározó globális piackutató is regisztrálta az újabb kiadás előzését.

A Net Applications számai szerint az elmúlt hónapban a Windows 7 elterjedtsége az internetezők számítógépein a júniusi adathoz képest 0,76 százalékponttal, 14,46 százalékra nőtt, miközben a Vistáé 0,34 százalékponttal, 14,34 apadt. Egy másik globális statisztikában, a StatCounterben az új kiadás részesedése július végére 19,56 százalék volt, míg az elődjéé 18,82 százalék. Ennek a mérésnek az az érdekessége, hogy a közölt adatok szerint a Windows 7 úgy vette át a hónap végére vezetést, hogy közben a Vista is növelte a piacrészét, még ha értelemszerűen jóval kisebb mértékben is (a növekedés 0,36, illetve 1,71 százalékpont volt). A Windows XP dominanciája mindkét mérésben jelentős, a NetApplications a számítógépek 61,87, a StatCounter pedig 54,89 százalékán találta e két generációval ezelőtti rendszert.

A fenti adatok szerint a Windows 7 kilenc hónappal a kiadása után tudta globális elterjedtségben megelőzni nem túl népszerű elődjét. Amint azt megírtuk, Magyarországon ez a helycsere már fél évvel ezelőtt – már az új operációs rendszer piacra dobása utáni harmadik hónapban – lezajlott, és azóta a Vista folyamatosan szorul vissza. A Gemius SA internetes statisztikája szerint két héttel ezelőtt a Windows 7 részesedése 15,53, a Vistáé 6,64 százalék volt a hazai internetezők számítógépein, míg Windows XP-t a PC-k 75,96 százalékán találtak.

Azóta történt

Előzmények