A gyártók már számolnak a Windows 7 érintőképernyőt támogató képességeivel

Az elmúlt három hétben öt nagy PC-gyártó jelentette be, hogy alkalmazkodnak az októberben megjelenő Windows 7 egyik legvonzóbbnak hirdetett beépített képességéhez, s új, érintőképernyős számítógépek piacra dobását tervezik. Az öt cég (Lenovo, Acer, MSI, Sony, Asustek) a világ két legnagyobb gyártójához csatlakozik (Dell, HP), akik már korábban elkezdték ezt a technológiát támogatni (Studio One, illetve TouchSmart).

A Lenovo egy „all-in-one” PC-vel (IdeaCentre C100) jön ki a Windows 7 megjelenése után, az Acer három típust tervez a Digitimes értesülései szerint, a másik tajvani gyártó, az MSI is egy olyan netbookot kíván piacra dobni, mely a Win 7-tel támogatja az érintőképernyőt, a Sony Vaio PC-ket készít majd „touch-enabled” tulajdonsággal, az Asustek pedig, melyik már egy teljes sorozatot adott ki érintőképernyős, Linuxot futtató gépekből, az Eee T91-es netbookból ad ki egy forgatható képernyővel ellátott, érintőképernyős változatot.

Ezzel a Microsoft elképzelése komoly támogatottságot élvezhet, mivel a fent említett hét gyártó globálisan a piac több mint 60 százalékát uralja. Ráadásul a várható igényekre készülve a NextWindow Ltd., az érintőképernyőkhöz szükséges borítás egyik gyártója, a Dell és a HP beszállítója is közreműködik ebben a felkészülési folyamatban.

Ugyanakkor közeli robbanásra még nem lehet számítani ebben a szegmensben: az IDC elemző cég jelentése szerint 2008-ban a világon a notebookok 1 százalékát (körülbelül 1,4 millió darabot) lehetett a képernyőt tapogatva vezérelni, s a növekedési előrejelzés az idei évre 0,6 százalékpont, illetve 0,7 2010-re nézve. A NextWindow vezetője szerint sok múlik majd azon, hogy az alkalmazások készítői (Google, Facebook, Adobe, Microsoft stb.) mennyire „repülnek rá” az érintőképernyős megoldásokra.

Azóta történt

Előzmények