Környezetvédelmi falba ütközött a Google adatközpont

Chile bírósága részben visszavonta az engedélyét a Google új adatközpontjának, azt kérik, vegyék figyelembe a klímaváltozás hatásait. Az ágazatnak Európában is vannak gondjai.

Chile egyik környezetvédelmi bírósága részben visszavonta egy új Google adatközpont engedélyét, és arra kéri a céget, hogy vegye figyelembe a klímaváltozás hatásait.

A Google a 200 millió dolláros Cerrillos adatközpontra 2020 elején kapott engedélyt, de Santiago lakói és a helyi politikusok is fel vannak háborodva, alapvetően a vízkészletek miatt.

Az országot több mint egy évtizede szárazság sújtja, az adatközpontok ugyanakkor több millió liter vizet igényelnek a hűtéshez évente. Ezért lépett közbe a bíróság, kérve a hűtési rendszer módosítását.

A Google szóvivője szerint együttműködnek a hatóságokkal, és már 2022 elején megváltoztatták az eredeti tervet, így léghűtést alkalmaznak majd.

Az AI-őrület miatt egyébként mindenhová adatközpont kell. Az Amazon, a Microsoft, a Google, a Meta, az Oracle és a TikTok pénz nem kímélve, gyorsan terjeszkednek, bővítenek, ugyanakkor a jelentések szerint Európában elég rossz a helyzet, ugyanis az igények és a befektetések növelésével párhuzamosan az elektromos hálózat nem bírja a tempót, továbbá egyszerűen kezd elfogyni az ilyen létesítményekhez szükséges, megfelelő hely.

Azóta történt

Előzmények