Vadonatúj böngészőt kap a Windows 10

Arról már hónapokkal ezelőtt érkeztek hírek, hogy a Microsoft a Windows operációs rendszer következő főverziójához egy jelentősen átalakított Internet Explorer böngészőt tervez, és a „Spartan” kódnevű szoftver állítólag sok elemében közeledik majd a Chrome-ban és a Firefoxban kialakított megoldásokhoz.

Ám Mary Jo Foley, a cégnél igen jó kapcsolatokkal rendelkező újságíró belső forrásoktól szerzett információk alapján ma azt írta meg, hogy a változtatás még nagyobb lesz, mint korábban gondolták: nem egy újraszabott „Internet Explorer 12” jelenik majd meg, hanem egy teljes új, az alapoktól felépített böngészőt készít a Microsoft.

A Spartan továbbra is a Microsoft JavaScript-motorját, a Chakrát, illetve a Trident renderelő motort használja, felülete hasonlítani fog a Chrome és a Firefox megoldásaihoz, valamint támogatni fogja a kiegészítőket. Egy friss értesülés szerint jelenleg két Trident-változatot tesztelnek a fejlesztők.

Úgy tűnik, hogy a Spartan egy teljesen új, a korábbi IE-khez képest „könnyűsúlyú” böngésző lesz. A Windows 10 az asztali gépeken és a mobil eszközökön egyaránt futó Spartan mellett támogatja a kompatibilitás végett az Internet Explorer 11-et is.

A Spartan csak kódnév, azt még nem tudni, hogy milyen végleges nevet adnak az új böngészőnek, ez talán január 21-én derül ki, amikor a Windows 10 fő elemeit fogja bemutatni a Microsoft. Ám ez a források szerint még egyáltalán nem biztos, mivel megeshet, hogy addigra nem lesz még bemutatóképes állapotban a böngésző.

Azóta történt

Előzmények