2017. október 21., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

A Windows 10 eltávolodik a csempéktől

 • (f)
 • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A technikai előzetesben főként a felhasználói felület változását mutatták be, és ebből kitűnik, hogy a Microsoft belátta, hogy nem mehetnek szembe a felhasználói igényekkel: több ponton is visszatérnek a Windows 7 megoldásaihoz. A korai verziót bárki tesztelheti, hamarosan letölthető lesz.

Hirdetés

Egy már nagyon várt eseményen a Microsoft tegnap bemutatta a fejlesztőknek San Franciscóban a Windows 8 utódját, és a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy az új operációs rendszer nem az előre megjósolt 9-es verziószámot kapta, hanem egyet ugrottak: a következő OS a Windows 10 nevet viseli. Az operációs rendszert fejlesztő csapat vezetője ezt azzal indokolta, hogy mivel nem egy javított, hanem egy teljesen új terméket készítettek, a névben is ki akarták fejezni a minőségi változást.

A Microsoft bemutatta a Windows 10-et

A bemutatóból kiderül, hogy több ponton elszakadtak a Windows 8-tól, inkább a sokkal sikeresebb Windows 7 megoldásaihoz tértek vissza, de úgy, hogy több újítást megőrizzenek. Az új rendszer multiplatform lesz, azt ígérik, hogy mindenféle eszközre telepíthető majd, telefonoktól a tabletekig. A fejlesztőket azzal kecsegtetik, hogy egységes fejlesztői platformot kínálnak, mely lefedi az összes eszközt – erről részleteket a jövő évi Build szakmai konferenciára ígértek, ahol mélyebben is bemutatják majd a fejlesztés akkori állását.

A Microsoft bemutatta a Windows 10-et

Habár sok szó nem esett róla, de épp ez jelzi, hogy az igen sok kritikával fogadott csempés felület a háttérbe szorul – még csak technikai előzetest láthattak a jelenlévők, de egyértelmű volt, hogy a hangsúlyt a jól bevált hagyományos asztali nézet és megjelenés kapja. Középpontba a hagyományos ablak került, minden alkalmazás ebben fut. Új feladatkezelő gomb jelenik meg, hogy könnyebb legyen a futó alkalmazások között átváltani.

A Microsoft bemutatta a Windows 10-et

A felhasználók különböző igényekre különböző asztali környezeteket alakíthatnak ki, visszatér a Start menü, melyről már korábban szivárogtak ki információk. Ezekből kiderül, hogy igyekeztek ötvözni a Modern UI és a hagyományos alkalmazáskezelés tulajdonságait, így elégítve ki a csempékkel elégedetteket, illetve az attól visszariadókat.

Állítólag nagyot léptek előre biztonsági téren is, ennek legfőbb jele, hogy külön lehet majd tárolni a céges és a magánjellegű adatokat – ám erről mindössze ennyit mondott a szakember, több részletet nem árult el.

A jövő év közepén, második felében megjelenő Windows 10 korai verzióját a felhasználók és a fejlesztők is tesztelhetik, ugyanis a Technical Preview hamarosan, ma estétől lesz letölthető.

Előzmények

 • Mégis lesz ingyenes Windows és Start menü

  A Microsoft az idei Build konferenciát egy maratoni, 3 órás keynote-tal indította, amiben egymást érték a bejelentések. Univerzális Windows alkalmazások, Windows 8.1 Update, WP 8.1, Cortana, érintésvezérelt Office, új Lumiák.

 • „A Windows 8 egy katasztrófa”

  Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.

 • A Windows 8.x hetesítése

  A Windows 8.1 a Start gombot visszahozta, de az „egerezők” közül sokan szeretnének a Windows 7-hez hasonló asztalon dolgozni. Megnéztünk, hogy külső programokkal hogyan alakíthatjuk hetessé a nyolcast.

 • Windows 8.1 teszt

  Néhány napja végre megjelent a várva várt frissítés a Windows 8-hoz. Bár hagyományos irányítással még mindig szokatlan a csempés felület, a Windows 8.1 valószínűleg a legjobb operációs rendszer, ami Redmondból eddig kikerült.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.