Az első részletek az Internet Explorer utódjáról

A hivatalos IEBlogban Jason Weber, az Internet Explorer programmenedzsere friss bejegyzésében oszt meg az olvasókkal technikai információkat a Windows 10 operációs rendszerhez tervezett új böngészőről, melyet egyelőre kódnevén, Project Spartanként emlegetnek.

Hirdetés

Weber leírja, hogy a Spartan olyan böngésző, mely a Windows 10-hez kapcsolódó összes eszközön működik – mindegy számára, hogy mivel irányítják: használható hagyományos egérrel és billentyűzettel, de érintőképernyővel, gesztus- vagy hangvezérléssel, kontrollerekkel és szenzorokkal is.

Microsoft Project Spartan

A Spartan új renderelő motort kapott, hogy a modern webes kihívásoknak megfeleljen – ez nagyjából annyit jelent a leírás szerint, hogy az IE dokumentumirányultságát felváltotta ugyanaz a technológia, melyet a versenytársak már jó ideje használnak. Ugyanakkor azt ígérik, hogy a Spartan kompatibilis lesz az IE-re optimalizált weboldalakkal is: vagyis a böngésző az ilyen oldalaknál az IE 11 motorját használja, míg egyébként az újat.

Microsoft Project Spartan

Weber e ponton említi meg, hogy vannak olyan régi céges oldalak, melyeket kizárólag az IE-re terveztek (személyre szabott ActiveX, Browser Helper Objects), számukra elérhető lesz a szintén két motort használó Internet Explorer a Windows 10-ben is. E megoldásokról a fejlesztők a bejegyzésben megadott linkekről tájékozódhatnak.

A Windows 10 következő technikai előzetese a szűk körű fejlesztői csoporthoz a jövő héten érkezik. Ebben még nem szerepel a Spartan, de a böngésző által is használt új motor frissítései igen – a teszt novemberi indítása óta a Microsoft több mint 12 ezer visszajelzést kapott, és ezek alapján több mint kétezer változtatást hajtottak végre – nemcsak hibajavításokról van szó: új eszközöket is beépítettek.

További részletek a blogbejegyzésben.

Azóta történt

Előzmények