Új böngésző: megjelent az Opera utódja

Az Opera Software alapítója és korábbi vezetője, Jon von Tetzchner 2011-ben hagyta el cégét, és 2013-ban alapította új vállalkozását, a Vivaldi Technologiest, mely most egy új böngésző korai változatával, technikai előzetesével jelentkezett.

Az Opera utódja: a Vivaldi

A Vivaldi nevet kapott böngésző Windowsra, Macre és Linuxra tölthető le, és valóban korai verzió, a natúr böngészésen és néhány alapfunkción kívül még gyakorlatilag semmit sem tud. Megjelenése – a gyorstárcsázó – nem kevéssé emlékeztet az Operára – igaz, ezt a kedvelt funkciót azóta már több más böngésző is átvette. Ebben a változatban több fület is össze lehet rendezni egy tematikus fülcsoportba, illetve, az előnézetes füleket ki lehet húzni oszlopba a képernyő bal szélére. Egy másik funkció is elérhető már: a képernyőképekkel kombinált jegyzetkészítés. Figyelemre méltó, a gyakorlottabb felhasználók számára kedves és valószínűleg mélyebben továbbfejlesztendő a „quick commands”, a billentyűkombinációk megjelenése.

Az Opera böngésző utódja: a Vivaldi

Felmerülhet a kérdés, hogy a viszonylag stabilnak és telítettnek tűnő böngészőpiacra miért akar valaki belépni. Erre a Vivaldi egy társalapítója azt válaszolta a TheNextWeb újságírójának, hogy a jelenlegi böngészők túl egyszerűek, kínálatuk túlságosan szimpla, és ők úgy vélik, sokan szeretnének nagyobb tudású, sok feladatra alkalmas böngészőt használni. A hajdan főként a kockák körében népszerű Operára építenek: első körben ennek a legjobb tulajdonságait integrálják a Vivaldiba, majd utána kezdik meg a továbbfejlesztést.

A Vivaldi a Chromium (Blink) renderelő motorját használja, de emellett a modern webes technológiákat is beleépítik (React, Node.js, illetve több Node modul).

A honlap ígérete szerint a következő hónapokban folyamatosan jelennek meg az új eszközök a szoftverben: a szinkronizáció, a levelezés támogatása, teljesítményjavítás, kiterjesztések, navigáció a billentyűzettel.

Azóta történt

Előzmények

  • A Chrome álarcában tesztelhető a Microsoft új böngészőmotorja

    A még korai fázisban lévő böngészőmotorról a tesztek alapján gyakorlatilag csak jókat írnak a szaklapok.

  • Vadonatúj böngészőt kap a Windows 10

    Nagyon úgy tűnik, hogy oly mértékben újragondolták az Internet Explorert a Microsoftnál, hogy valójában egy teljesen új szoftver készül.

  • Firefox 34: Helló, édes!

    Az új Firefoxban debütál a plug-in nélküli hang és videóhívási lehetőség, a Firefox Hello. Új keresési stratégia. Letiltották az SSLv3-at, hogy a POODLE támadásoktól megvédjék a felhasználókat .