2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Wikipedia-siker: 20 millió dollárt gyűjtöttek össze

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az adakozásra felszólító kampány elérte a kívánt eredményt, legalább egy évre megteremtették az enciklopédia finanszírozási hátterét.

Jay Walsh a Wikimedia Alapítvány hivatalos blogjában jelentette be, hogy az utóbbi időben minden látogató által tapasztalt banneres adakozási kampány elérte a célját: összesen több mint 20 millió dollárt sikerült összegyűjteni, így a Wikipedia következő éves működése biztosított.

Hirdetés

A Wikimedia Alapítvány a hallatlanul népszerű Wikipedia, illetve egyéb projektek (Wikimedia Commons, Wiktionary, Wikibooks) anyagi hátterének biztosítására jött létre, ugyanis nemcsak a tartalmat kívánják közösségi alapon biztosítani, hanem a függetlenség fenntartása végett a finanszírozást is. Ez nem könnyű feladat, mivel sajátos, a direkt reklámokat kerülő üzleti modellt alkalmaznak, ezért a rendszeres adakozási kampányok ellenére is már többször a megszűnés határára került a vállalkozás, melynek oldalait havonta 470 millióan keresik fel – a Wikipedia a világ ötödik leglátogatottabb weboldala.

Az idei globális gyűjtés több mint egymillió adakozó pénztárcáját nyitotta meg, és az alapítvány történetében most sikerült a legtöbb pénzt összeszedni: 2008-ban csak 4,5 millió dollár jött össze.

Az oldalak teljes költségvetése 28,3 millió dollár 2012-ben, de a hiányzó összeget egyéb forrásokból, alapítványok útján szerzik be. Idén komoly hardveres és szoftveres fejlesztések is várhatóak, hogy az egyre nagyobb számú érdeklődőt zökkenőmentesen ki tudják szolgálni.

Előzmények

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.