A kétszázezredik szócikket ünnepli a magyar Wikipédia

A Wikimédia Magyarország a hét végén jelentette be, hogy a magyar Wikipédián megszületett a kétszázezredik szócikk. A határt a Pakos becenevű szerkesztő lépte át a 2011. szeptember 10-én 04:08-kor létrehozott „Forgattyús tengely” szócikkel. Pakos, azaz Pásztor Ákos 2008 óta szerkeszti az enciklopédiát Dorogról, fő érdeklődési területe a csillagászat, a helytörténet és az autósport.

Hirdetés

„2005-ben, amikor Budapesten jártam, a magyar Wikipédiában 20 ezer szócikk volt. Ma, hat évvel később az enciklopédia tízszer nagyobb, rendkívül népszerű és fontos kincs a magyaroknak világszerte. Remélem, hogy még több ember csatlakozik a küldetésünkhöz és azokhoz az elkötelezett emberekhez, akik segítségével ilyen messzire jutott a magyar Wikipédia. Gratulálok ehhez a remek eredményhez!” – üzente a szerkesztőknek és a felhasználóknak Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója.

A nyolc éve, 2003 júliusában alapított magyar nyelvű Wikipédia világszinten a 20 legnagyobb kiadás között van. A szerkesztői 2008. július 17-én érték el a 100 ezer szócikket, azóta havi átlag 2600 cikkel bővült az enciklopédia (Összehasonlításul: 205 ezer szócikk található a cseh Wikipedián, 173 ezer a törökön, több mint 3 millió az angolon, egymillió a németen.). Bár a kétszázezredik szócikk nagyon fontos mérföldkő, a közreműködők szerint továbbra is rengeteg teendő van. Jelenleg csupán 125 nagyon aktív (havonta legalább 100 szerkesztést végző) és 600 aktív (havi legalább 5 szerkesztést végző) szerkesztő van.

A magyar önkéntesek október 1-jén Győrben gyűlnek össze megünnepelni a kétszázezredik szócikket. Mindenkit, aki szeretne többet megtudni a Wikipédiáról, szeretettel várnak az ünneplésen, további információk az eseményről a Wikipédián olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények