Hirdetés

Hatalmas projektbe kezd a Wikipedia

Egy új, nagyszabású projekt elindítását jelentette be a Wikipediát üzemeltető Wikimedia Alapítvány németországi szervezete. Wikidata néven egy olyan, közösségi szerkesztésű adatbázist terveznek létrehozni, amely az emberiség által felhalmozott tényanyagot gyűjti össze, és ezzel megteremti az internetes enciklopédia különféle nyelvi kiadásainak szócikkeiben olvasható alapadatok konzisztenciáját. Például egy ismert személy születési évét a jövőben elég lesz egy helyen, az adatbázisban karbantartani, az esetlegesen szükségessé váló módosítások automatikusan belekerülnek a szócikkekbe.

Hirdetés

A szervezet szerint a központi adatbázis nem csupán az enciklopédia megbízhatóságát javítja, de hozzájárulhat a kisebb nyelvi kiadások anyagának jelentős bővüléséhez is. A felépítendő adathalmazhoz bárki hozzáférhet majd, annak tartalmát Creative Commons licenc alatt felhasználhatja. A projekt ötletgazdái szerint egyebek mellett a tudományos kutatás számára is nélkülözhetetlen forrássá válhat majd a Wikidata.

Az adatbázist három fázisban tervezik létrehozni. Az elsőben, mely várhatóan 2012 augusztusára fejeződik be, a Wikipedia különféle nyelvi kiadásainak hivatkozásait egységesítik. Ezt követően kezdhetik meg a szerkesztők az adatok feltöltését, míg az utolsó, harmadik fázisban elkészítik azokat az eszközöket, amellyel automatizálhatóvá válik a listák, grafikonok előállítása az adatbázisból.

A projekt megvalósítását 1,3 millió eurónyi adományból kezdik meg. Az összeg felét a Microsoft társalapítója, Paul Allen mesterségesintelligencia-kutatást támogató alapítványa ajánlotta fel, de beszállt a finanszírozásba a Gordon és Betty Moore Alapítvány, valamint a Google is. A kezdeményező német tagszervezet 2013 márciusában fogja átadni a rendszert a Wikimedia Alapítványnak.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények