WiFi-hálózatokat a városokba!

Vezető technológiai cégek összeálltak, hogy elősegítsék a települések helyi vezeték nélküli hálózatainak kiépítését. Az ilyen távközlési rendszereket mind a magánemberek, mind a közszolgálati szervezetek felhasználhatnák az internet elérésére. A Digital Communities programot támogatja az Intel, a Dell, a Cisco, az IBM és több mint egy tucat város vesz benne részt a világ minden tájáról – Magyarország "természetesen" a kivételek közé tartozik.

A kezdeményezők szerint a nagy sebességű rövid távú adatátvitelt lehetővé tevő WiFi technológián alapuló hálózatok megkönnyítik az emberek kommunikációját, újabb lehetőséget teremtenek a vészhívások lebonyolítására, a szegényeknek is hozzáférhetővé teszik az internetet, emellett bevételi forrást is jelenthetnek, mert bizonyos tartalmakért pénzt kérhetnek – mind a felhasználóktól, mind a tartalomszolgáltatóktól – a helyhatóságok.

A tajvani Tajpej városa, az egyik résztvevő például arra kívánja használni majdani helyi hálózatát, hogy online egyetemi oktatási programot indítson 2,63 millió lakosának – derül ki a CNET tudósításából.

Azóta történt

Előzmények