Szigorú ítélet illegális WiFi-használatért

Első ízben hozott elmarasztaló ítéletet egy brit bíróság WiFi hálózat illetéktelen használatáért, a 2003-as Kommunikációs Törvény alapján. A 24 esztendős londoni Gregory Straszkiewiczet 500 fontos (180 ezer forint) pénzbírsággal és 12 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Straszkiewicz gyakorlatilag életformaszerűen űzte a védelem nélküli WiFi hálózatokra történő vadászatot – ezt nevezi a szakzsargon wardrivingnak –, ingyenes internetezés reményében. A rendőrök azután kapcsolták le a fiatalembert, hogy már több bejelentést is kaptak a környékbeli lakosoktól. Bár Straszkiewicz szándékosan kereste a lehetőségét annak, hogy sávszélességet "kölcsönözzön" a vigyázatlan felhasználóktól, tette nélkülözte az ártó szándékot, így nem is volt bizonyíték amellett, hogy bármit is módosított volna az idegen hálózatokban – ennek fényében az ítélet meglehetősen szigorú.

A bírói döntés egy távlati kérdést is felvet: felelősségre vonható-e a törvény előtt, és, ha igen, milyen büntetésre számíthat, aki akarata ellenére jelentkezik be jogosulatlanul más vezetékmentes hálózatába? Ez ugyanis könnyebben előfordulhat, mint gondolnánk, ha a hálózat üzemeltetője nem változtatja meg az alapbeállításokat és nem használ titkosítást.

Azóta történt

Előzmények