Szoftverforradalomra készül a Volkswagen

A Bentley egyik vezetője vezeti ezentúl a Volkswagen szoftveres részlegét, de a General Motors és a Porsche is mozgolódik.

A Volkswagen szoftveres részlegének neve Cariad, új vezetője pedig a Bentley eddigi termelési igazgatója, Peter Bosch lesz. Egy kivételével az igazgatótanács tagjait is leváltják, így készülnek szoftveres forradalomra.

A Volkswagen és vezérigazgatója jelenleg minden egyes apró stratégiai kérdést megvizsgál, a korábbi vezető Herbert Diess távozása után. A Cariad sem tudott egyenesbe jönni, ezért most fokozatváltást, nagy változtatásokat és sok új együttműködést ígérnek. A részleg folyamatosan késlekedett a fejlesztésekkel, túl sokat költ, és 2026 helyett már maximum csak az évtized végére látja esélyesnek a Level 4-es önvezetést.

Az autós cégek általánosságban egyre inkább a technológiába fektetnek, a Tesla megközelítését másolják, szoftveres funkciókkal, önvezetéssel és infotainment megoldásokkal, sok begyűjtött adattal.

A General Motors például kinevezte egy szoftveres divízió élére az Apple egyik korábbi igazgatóját, Mike Abbottot. A Geely után a Porsche is a Mobileye automatizált vezetéssegítő funkcióit kezdi el beépíteni a jövőbeli modellekbe, de így tesznek a Volkswagen teherjárművekkel is.

Mint kiderült, a Cariad 2.0-t legkorábban 2027-ben mutatnák be.

Előzmények