Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kopi31415

  félisten

  Azért komoly bajok vannak ám a pályázattal, a szerződéssel is. Hol a megvett termék cikkszáma, sorozatszáma? A feltett kérdések egy jelentős része abszolút helytálló! Szóval ez nekem inkább személyes sértődöttségnek tűnik első blikkre.

  Kieg: gyors google keresés segítségével 20,5misi a termék. Valahogy akkor is drágállom.

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  ha nem lett volna világos: nem ezekről a kérdésekről beszéltem - ezt tegye meg az atlatszo.hu
  hanem a butaságokról
  a személyes sértődöttség az helytálló annyiban, hogy olyan területen beszél a blog szerzője zöldségeket, amit nagyon jól ismerek

  [ Szerkesztve ]

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  tévedsz: ez a cucc ebben a konfigurációban több mint 90 ezer dollár

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • Kopi31415

  félisten

  "hanem a butaságokról"

  Nincs ott butaság.

  "a személyes sértődöttség az helytálló annyiban, hogy olyan területen beszél a blog szerzője zöldségeket, amit nagyon jól ismerek"

  És a vörös köd ezért úgy rád telepedett, hogy képtelen voltál egy normális cikket össze hozni, elő véve a pályázati kiírást, minek kell megfelelni, a pályázatra benyújtott termékeket összevetni tudásban, árban, hanem csak rossz kocsmai részeg módjára hőbörögnöd sikerült.

  " hogy olyan területen beszél a blog szerzője zöldségeket"

  Nem zöldségeket beszél, kritikus bizonyos kiadással kapcsolatosan, ha hajlandó lettél volna normálisan elolvasni a blogot, akkor fel kellett volna fognod, például azt is kétségbe vonja, miért kell a készüléket megvenni, ha korábban hasonló mennyiség digitalizálását lényegesen olcsóbban tudták megoldani külső cég bevonásával.

  Ez a cikket akkora öngól, hogy azt borzalmas látni.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  Most néztem, az ár ausztrál oldalról lett véve, mai árfolyamon.

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • alevan

  őstag

  Nekem egy mezei 3in1 Canon cuccal kell a digitalizálandó listákat és dokumentumokat beszkennelnem.

  Utánna napokig csak utófeldolgozok Abby Finereaderrel egy amúgy sem erôs gépen. Mit nem adnék egy ilyen cuccért. 😭

  "Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."

 • Fiskális

  csendes tag

  Két-három új szempontot vetnék föl:

  Mint aki ilyen területen dolgozik jegyzem meg, hogyha egy intézmény egy nagy összegű pályázatban vesz részt, nem kerülheti meg azt a kérdést, hogy megragadja-e az alkalmat, s saját gépet szerezzen be, persze nem csupán e pályázat matt, hanem a jövőbeni tervei megvalósításához, netalántán ScanOnDemand (ad-hoc igények kiszolgálása) szolgáltatás üzemeltetéséhez, a retrospektív digitalizálás mellett.
  A kiszervezés persze lehet alternatíva, de az ember rájön arra, hogy a könyvtári dokumentumok feltárása és a digitalizálás annyira összefügg és olyan összetett szaktudást igényel, hogyha külső cég jön, pl. olyan, aki pl. biztosítót, vagy kórházat szokott kiszolgálni, annak először meg kell(ene) tanulnia egy csomó könyvtári ismeretet is, hiszen pl. a feldolgozás metaadatolása az együtt megy a digitalizálással és mesterségesen ketté választani a munkafolyamatot nagyon kockázatos. Nálunk pl. diplomás könyvtári informatikusok digitalizálnak, s a gondosság, tudatosság, korrekciós képesség stb. az nagyon sok hozzáadott értéket produkál, miközben -- érdekes módon -- nem is lassabbak, mint a mechanikus "darálót" nyomó külső cégek.
  Harmadjára: ha a könyvtár külső erőt használ (outsourcing), akkor a szaktudás, ami szervesen része ma a szakmának is kikerül vagy nem kerül be, s ezáltal a modern digitalizálási ismeretek, tapasztalatok kívül maradnak. Ez hosszabb távon nagy bajt okoz. A komplex tudású informatikus-könyvtáros, aki a dokumentumot ki tudja választani, meg tudja ítélni a fizikai állapotát, különféle technológiákat választ, hogy feldolgozza (pl. felvágható, könyvbölcsős felülvilágított szkennerrel csinálható, vagy csak 45 fokos szögben a dokumentumot kinyitó könyvrobottal készíthető el stb.) és aztán a kész anyagot rendezi, ellenőrzi s a végén korrigálja az OCR-t, ill. metaadatolja a kész anyagot, vagy annak menetét megszervezi. Ez egy műszaki-bölcsész vegyes tudást igényel. A világban ez a korszerű mód, ha ez az ilyen projekteknek így együtt jelen van. Ezért van a világ nagy könyvtáraiban saját digitalizáló kapacitás, ezért van ez így nálunk is. S a parlamenti könyvtár nagyon jól tette, ha megragadta az alkalmat, hogy korszerű gépet szerezzen be, kihasználva a nagy projektet, amit megszerzett.
  Az, hogy a gép drága, az közbeszerzési kérdés is, sajnos sokszor van olyan, hogy a közbeszerzés csomag árai miatt egyik tétel 10-20 %-al is drágább, minta piaci lista ár, de azt már nem látjátok ebből, ha mondjuk ugyanonnan a közbeszerzés miatt a beszerzett 50-60 db PC ára sokkal olcsóbb stb.
  Egy ilyen projekt hasznosságát az elkészült munka jelzi, azt kel számba venni, mutatom, hogy melyek azok... ezt kívülről "beszólva" kb. úgy lehet, mintha pl. én megbecsülöm, hogy drága-e a Margit-híd rekonstrukciója. Elég sok munkámba telne, hogy ere releváns választ adjak, kapásból nem tudnám :-)
  (Persze lehet, csak akkor bele kell ásni magad, s az elég sok idő. Kell is az ilyen, félreértés ne legyen, nem volnék híve a belterjesség ab ovo hitelesítő mivoltának :-)

  Szóval az eredmények egy része már itt van:

  http://dtt.ogyk.hu/hu/
  ill.
  ebben is nagyon sok innen jön: http://hungaricana.hu/hu/

  ps. Nem dolgozom az OGYK-ban, vidéki könyvtáros vagyok.

 • Doom

  aktív tag

  Szerintem azért látott már olyat a világ, hogy a technikát pl. külsős cég hozza, az egyéb tudást pedig belsősök adják hozzá, nem csak a két véglet létezik. Az a jó kérdés, hogy a felvázolt 3. szakaszban vajon mennyire fogják tudni használni ezt az egész infrastruktúrát. Meg hogy ha egy outsource cég meg tudja csinálni 15 millióból, akkor miért is kerül ez 450 millióba, ha megvesznek mindent? Az eszközzel kapcsolatos tudás egészen biztosan így is kívülről fog jönni. Meg a 2 millió oldal szkennelése is biztos, hogy jelentős mértékben outsource munka lesz, legfeljebb az utána következő minőségellenőrzés, javítások, adatkinyerés, validálás lépések nem.
  Ráadásul egy első olvasatra hasonló nagyságú projektet (DTT1, 2 millió oldal digitalizálása) pár éve még 200 millióból sikerült megoldani, és ez a projekt az ott elért eredményekre épül elvileg.
  Sajnos szinte biztos vagyok benne, hogy az összeg jelentős része különböző "tanácsadásra" megy el, ezzel meg a tudás sem kerül be.

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  általában elég világosan látsz a legtöbb kérdésben, de ezek a kommentek: öngól

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  ez a cikk az öngól.
  megvenni másfélszer annyiért egy gépet, mint amennyiért valaki egyszer már megcsinálta a melót, az öngól.
  az országygyűlésben kb. semmi nincs, amit érdemes lenne elektronikusan feldolgozni és még nem tették meg.

  lehetne azt kérni a ph! vezérkarától, hogy politika témában álljon vissza a korábbi szigorúbb hozzáállás?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  :W

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  a blog csak a forrás blog butaságairól szólt - ezzel le is tudtuk a kérdést
  a közbeszerzés meg egyéb ügyek, ahogy írtam is, nem a mi dolgunk, hanem az atlatszo.hu-é, vagy aki hasonló dolgokkal foglalkozik
  a szakmai részét viszont folytatjuk, hamarosan írunk arról, hogy miért pont így történik a digitalizáció, hogy érdemes-e ilyen drága gépet venni, ha igen: miért, ha nem: miért

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "a könyvtári dokumentumok feltárása és a digitalizálás annyira összefügg és olyan összetett szaktudást igényel, hogyha külső cég jön, pl. olyan, aki pl. biztosítót, vagy kórházat szokott kiszolgálni, annak először meg kell(ene) tanulnia egy csomó könyvtári ismeretet is, hiszen pl. a feldolgozás metaadatolása az együtt megy a digitalizálással és mesterségesen ketté választani a munkafolyamatot nagyon kockázatos.": ebben a mondatban kb. semmit nem lehet szakmai érvekkel alátámasztani.

  1. a digitalizálás az mechanikus munka, parasztosan fogalmazva droid meló.
  2. a dokumentumokat aligha kell túl mélyen feltárni, mert eddig sem kosárban voltak összehányva, hanem rendezve, tehát a feltárásuk már megtörtént.
  3. a digitalizálásnak pont az a lényeges tulajdonsága, hogy elektronikus állapotban megőriz mindent, amit az adott dokumentumról tudni lehet, következésképp ha mégis szükséges lenne a feltárása, az nagyjából teljes mértékben elvégezhető a digitalizált példánynál
  4. egyébként is ez a csináljunk meg mindent magunk ősi albán szokás. minek csinálna tartalmi feltárást? miért nem veszi meg egyben az adatbázist? annak az esélye, hogy az országgyűlésben a politikusok valami olyan értéket pottyantottak, ami nincs meg feltárva a nagy lelőhelyeken, nem tárta fel az országgyűlési levéltári személyzet és valami nagy durranás lenne feltárni, gyakorlatilag nulla.
  5. fentiekből következik, hogy semmilyen kockázatot nem hordoz a feldolgozás különválasztása.

  mielőtt beindulna a szokásos elméletgyártás: mindezt csináltam, tudom, miről beszélek.

  "Ezért van a világ nagy könyvtáraiban saját digitalizáló kapacitás, ezért van ez így nálunk is": a világban azért van a nagy könyvtárakban digitalizáló kapacitás, mert a gugli odapakolt egy csomó cuccot meg lovettát. egyszerűbb volt nekik, mint elszállítani egy rakás könyvet meg vissza.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Aliszalámi

  tag

  elég gáz ez a papírfétis ami most megy
  gondolom te még nem láttál élőben pénzügyes osztályt, titkárságot ellenőrzés idején, ezer éves papírokkal rágni a gittet

  Informatikus-könyvtáros képzés meg mindenről szól, csak az alkalmazott adattárolásról nem. Aki látott már olyat aki ilyet végzett tudja. Egy jobb középiskolás ügyesebben rendszerez.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  internet szolgáltatásban használt számlázó rendszer programozásából jön a fizetésem jelentős része.
  szerinted nem láttam még könyvelőt rohangálni a plafonon májusban kimutatásokkal a kezében? :P

  egyébként az nem lenne rossz gondolat, hogy elektronizálják az országgyűlést. de ettől, hogy az alapgondolat jó, ez a projekt több sebből is vérzik. megnéztem a honlapjukat, van 900 ezer könyvük, ami egy menő zsebkönyvtár kategória. évi 5000-6000-es gyarapodást írnak a webjükön, aminek egy része külföldi beszerzés. Azokat nemigen fogják bedigitalizálni, mert szerzői jogot sértenek vele. A tartalmi feltárásuk meg normális esetben benne van a könyvben. az, hogy a könyvtárban a gyarapító lefordítsa a nemzetközi formátumban a könyvbe írt tartalmi feltárást hunmarc-ra, nem igényel 25 milliós scannert meg fél milliárdos projektet.

  a retrográd anyag digitalizálása igényelhetne scannert, de ott meg mit is akarnak sokadjára ugyanezzel? és a retrográd anyag tartalmi feltárását elvileg meg kellett csinálniuk, csak nem álltak évtizedekig halomban a feldolgozatlan anyagok...

  a másik érdemi tartalom, amit valóban kezelni kell, az az országgyűlésben elhangzottak anyaga. de azt eddig is megcsinálták, gyorsírók írták, amit utána átírtak gépírásba, nyilván nem kézzel meg Erika írógéppel, hanem számítógéppel. Tán csak nem szkennelik be újra a gépre vitt anyagot...

  szóval nem világos ez a projekt.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Kopi31415

  félisten

  Pali, nocsak, annyira fáj a másik blog, annyira elvakított a hiszti, hogy érvelni sem tudsz? Bizony ahogy rossz kisgyerekként vered itt magad, az az öngól. Még velem szemben is.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  "a blog csak a forrás blog butaságairól szólt - ezzel le is tudtuk a kérdést"

  Nem, egyetlen mondata nem foglalkozik ezzel, merő hiszti az egész.

  Az átlátszós szöveg korábbi írásaid fényében szintén kamu. Mert lenne megkaparni való szakmailag is a kérdéses ügyben. Amit az általad most oly nagyon leszólt blog fel is vet. Te meg vak vagy hozzá.

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  És sikerült venni egy olyan gépet, amelyik csakis a manuálisan lapozós, teljesen kinyitjuk mutatványt tudja.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  nos, ebben nagyon nem értünk egyet
  folytatjuk a témát, és akkor kiderül, ki hisztizett
  lehet, hogy én - nem hinném, hogy tökéletes vagyok, talán tévedtem
  akkor dumáljunk erről még egyszer

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • Kékes525

  veterán

  Drága a komolyabb, nagyobb tudású scanner, de ez szükséges, mert a digitalizálás nagyon fontos. Lassan már 100 milliárdokat dobunk ki az ablakon, szinte szó szerint (lásd: stadionépítés), ahhoz képest ez ingyen van.

  Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

 • Polllen

  nagyúr

  "Ha megkérdezünk egy ebben a témában jártas szakembert – én megtettem, olyasvalakivel beszéltem, akinek több évtizedes gyakorlata van, aki már akkor ezen agyalt, amikor még a PC is újdonság volt Magyarországon –, akkor világos, hogy miről van szó."

  Hideg fejjel szerintem ilyeneket nem írnál le, mert ettől még nem lesz hiteles, amit mondasz. Sőt.

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • elmouse

  tag

  Informatikus-könyvtáros képzés meg mindenről szól, csak az alkalmazott adattárolásról nem. Aki látott már olyat aki ilyet végzett tudja. Egy jobb középiskolás ügyesebben rendszerez.

  Ezt kikérem magamnak, sőt a többi Szombathelyen végzett nevében is.
  Feleségemnek meg se mutatom a hozzászólásodat, mert a végén még megkeresne és a heréidből készítene neked fülbevalót. :D

  [ Szerkesztve ]

  Ka nama kaa lajerama!

 • cacasz02

  aktív tag

  Na elolvastam a kérdéses cikket, és hát igen. Nem kicsit szûklátókörû. Azt a hp ploterszkennerelismosogat cuccot belinkelni igen csak vicces. Bár jó ha van oldalanként 5 perced. Én a politikai részével sem értek egyet de hagyjuk.

  [ Szerkesztve ]

 • Aliszalámi

  tag

  Be lehet ám bizonyítani az ellenkezőjét is... De ha oda jártál nyilván van rálátásod.

Hozzászólok Aktív témák