Közös ügyünk lehetne: Ózdon épülne meg a nagy magyar digitális archívum

A döntéshez képest jelentős késéssel, most kezdődő, 2,5 milliárd forintos ózdi beruházásról szólva a digitális archívum időkapszulájának elhelyezésében résztvevő magyar miniszterelnök azt mondta: a leendő digitális központ az egész országot szolgálja majd ki – tudósított az MTI. Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg az ország 160 közintézményében ezer diplomás ember dolgozik azon, hogy különböző kulturális értékeket digitalizáljon és elérhetővé tegye nagy távolságból is az érdeklődők számára.

Hirdetés

De mi is lesz ez a központ?

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) az országgyűlés 2011. június 6-án a mozgóképről szóló törvény módosításával hozta létre. Az egykori Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán megalakuló új szervezet feladata, hogy a magyar kultúrkincs valamennyi alkotását digitális formában rögzítse, és egy központi felületen elérhetővé tegye. A MaNDA miniszteri irányítás alatt álló, közgyűjteményként működő önálló költségvetési szervként alakult meg június 8-án Lovas Lajos miniszteri biztos vezetésével. 2011. november 15-én Lovas Lajost a szervezet főigazgatójává nevezték ki 5 évre szóló megbízatással. 2013. február 14-től a MaNDA az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felügyelete alól átkerült a miniszterelnökség alá, az irányítói jogokat Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár gyakorolja.

Ózd

A MaNDA-projekt célja, hogy egy központi online felületen közzétegye a már összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott értékeket a legnagyobb állami gyűjteménytől a legkisebb magánmúzeumig, összekapcsolja a korábban zártan, szétszórtan működő digitális archívumok rendszereit, ezáltal a közönség számára hozzáférhetővé téve az eddig csupán archívumok mélyén őrzött kultúrkincseket – az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű ilyen anyag digitalizálása történt meg állami források felhasználásával. A MaNDA rendszere lehetővé teszi ennek a folyamatosan bővülő, hatalmas állománynak az egységesített szabvány szerinti digitalizálását, megőrzését, közzétételét. A magyar kulturális örökséget egységes formában és címszavakkal a kulturkincs.hu címen teszik hozzáférhetővé.

MaNDA

A MaNDA az ország egyetlen filmes közgyűjteménye, amelyben 64 ezer leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Itt található az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, a plakáttár 26 ezer plakátot, a fotótár pedig több mint 350 ezer fotót őriz.

A MaNDA a mandarchiv.hu honlapon teszi hozzáférhetővé az összegyűjtött digitális tartalmakat, míg a mandatv.hu-n a mozgóképes gyűjtemények érhetők el. A filmkultura.hu cím alatt a MaNDA filmes magazinja, az első kulturális tematikájú, magyar nyelvű internetes folyóirat férhető hozzá. Az iPhone-ra és androidos okostelefonokra letölthető, jelenleg fejlesztés alatt álló Kulturális GPS (az alkalmazás a Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Központ rövid nevét viseli) ingyenes alkalmazással a történelmi Magyarország több tízezer látványosságát ismertetik meg. A magyar történelmi csatákat a Játszd újra! nevű online stratégiai játékaikkal a történelmet keltik életre. A magyar nemzeti kultúrkincset az Europeana (Európai Digitális Könyvtár) oldalához csatlakozva ismertetik meg a nyelvünket nem beszélő, de a kultúránk iránt érdeklődő külföldiekkel.

Ózd

A Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ elhelyezéséről még a megalakulás évében, 2011. december 2-án Ózddal írtak alá együttműködési megállapodást. Az ipari műemlékek védelmével megvalósuló projekt keretében az egykori Törzs-gyár területén, mintegy 7000 négyzetméteren, egységes logisztikai bázisként hozzák létre a kulturális értékek elhelyezésére szolgáló épületegyüttest.

Azóta történt

Előzmények