Nagy siker előtt a vanádium-akkumulátorok

Brazíliában bányászott vanádium felhasználásával hódítana a gyorsan növekvő, megújuló energia tárolásával foglalkozó piacon a Largo Resources.

A Largo Resources Brazíliában bányássza majd az a vanádiumot, amelyet felhasználva az amerikai Largo Clean Energy akkumulátorok gyártásába kezd.

Ezeket az akkumulátorokat az igen gyorsan növekvő, megújuló energia tárolására szakosodott piacon használják majd fel – a cég meghatározó szeretne lenni a szektorban.

A lítiumionos megoldásokhoz képest állítólag olcsóbbak és tovább is tartanak a cég vanádium-akkumulátorai. Első körben a napenergia és a szélenergia termelését, tárolását tennék hatékonyabbá.

A technológia egyébként nem új, azonban jelenleg arra számítanak a szakemberek, hogy ipari forradalmat hozhat a megújuló energia piacán. 2020-ban ráadásul rekordmértékben nőtt az energiatárolási piac, a Wood Mackenzie szerint főleg Ázsiának köszönhetően. 2025-re már az amerikai régió lehet a húzóerő a szakemberek szerint, főleg az Amerikai Egyesült Államoknak köszönhetően.

A Largo Clean Energy az első vanádium-akkumulátorokat jövőre szállítja le, a vevők már Európából, Ausztráliából, Afrikából is érdeklődnek. A vállalat anyacége tavaly jegyezte be a szükséges szabadalmakat és toborzott tapasztalt specialistákat. A vanádium-akkuk állítólag 20 éven át lesznek használhatóak, a cég szerint a legtöbb lítium-ionos megoldás csak 7 évig hatékony.

Előzmények