Meggátolnák, hogy AI-alapú, deepfake reklámok döntsék el a választásokat

Az amerikai törvényhozókkal találkoztak az USA tech óriásainak vezetői, Musk szerint bíróra van szükség az AI-szektorban. Kiemelten foglalkozik az AI-szabályozásokkal az USA, de a top téma a választás és a deepfake az AI kapcsán.

A tech szektor kapcsán szokatlanul sok dologban értenek egyet az amerikai politikusok, attól függetlenül, hogy demokraták vagy republikánusok. Igen gyakori, hogy együtt nyújtanak be tervezeteket, és az AI kapcsán ez kiemelten igaz. Meg akarják például akadályozni, hogy bárki AI-alapú, deepfake tartalmakkal befolyásolja a választásokat, hozza hátrányos helyzetbe a jelölteket.

Eközben az Adobe, az IBM és az NVIDIA más cégek társaságában szintén csatlakozott azokhoz az önkéntes vállalásokhoz, amiket az USA kormánya indított az AI-iparban. Például vízjelezik az AI-generálta tartalmakat. A Google, az OpenAI és a Microsoft már korábban elkötelezte magát a vállalások mellett.

Az USA belügyminisztériuma átfogó terveket dolgoz ki továbbá az AI korlátozására, annak ellenére, hogy a bűnüldözés és a drogpiac felszámolásában is igen nagy sikereket hoz a technológia. Felelősségteljes, megbízható, jól letesztelt, hatékony, magánszférát és civil jogokat, szabadságot védő megoldásokat akarnak, átlátható és magyarázható módon, elkerülve a hibákat, előítéleteket.

A nagy tech cégek vezetői is találkoztak az amerikai törvényhozókkal, Elon Musk pedig „bírót” követelt az AI-szektornak, de Mark Zuckerberg és Sundar Pichai, valamint Bill Gates, az IBM és az NVIDIA vezetői is jelen voltak a találkozón. Musk szerint a cégeknek kell gondoskodni a biztonságról és arról, hogy minden a köz érdekében történjen. Az AI-t kétélű kardnak látja, a találkozó pedig fontos lépcsője lehet a civilizáció jövőjének, tette hozzá. Minden törvényhozó egyetért, hogy a kormánynak szabályoznia kell az AI-t.

Számos AI-intézkedések kezdett el dolgozni az USA, de több kijelentés szerint is vannak fontosabb kérdések. Több szenátor szerint a választások befolyásolása a legsürgősebb kérdés az AI és a deepfake kapcsán.

Azóta történt

Előzmények