Blockchain a való világban: 42 millió jármű-törzskönyvet digitalizáltak

A kaliforniai közlekedési hatóság 42 millió törzskönyvet digitalizált, hogy kiszúrja a csalásokat, valamint egyszerűsítse az adásvételt.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a kriptopénzek és a blockchain kapcsán ritkán hallunk olyan újításról, amelynek a való világban is van értelme, gyakorlati haszna. Reméljük egyre több ilyen lesz, az USA-ban Kalifornia állam például érdekes újítással állt elő.

A kaliforniai közlekedési hatóság 42 millió jármű-törzskönyvet digitalizált blockchain technológia segítségével, hogy érzékelje a csalásokat és egyszerűsítse az adásvételt.

A projektet az Oxhead Alpha tech cég és az Avalanche blockchain segítette, a több mint 39 millió kaliforniai lakos így a törzskönyvet már mobilos appból is kérheti – ilyenre az USA-ban még nem volt példa.

Ezzel nem csak kevesebbszer kell majd a hatósághoz látogatni, de a csalások kapcsán is elrettentő erő lehet az újítás. A blockchain révén ugyanis a tulajdonlás kapcsán átlátható és módosíthatatlan adatbázist kaphatnak, így a csalásokat könnyű kiszúrni.

Az infrastruktúra épül, a digitális törzskönyv a jövő évtől érhető el appon keresztül.

Szakértők szerint a gyors fejlődés és digitalizációs folyamat miatt egyre több kormányzati szektor lép majd a blockchain irányába is.

Előzmények