Hirdetés

Egy hackertámadás miatt került bajba az autóértékesítés

Hackertámadás érte a CDK Globalt, emiatt pedig az egész amerikai autóértékesítés bajba került.

Hackertámadás áldozata lett a CDK Global nagyjából két hete, ami szolgáltatáskiesést okozott az USA-ban lévő autókereskedőknél. A cég azt ígéri, holnap estére vagy 4-én reggelre már mindenkinél élhet a kereskedést kezelő rendszer (DMS).

A cég szoftverét a legtöbb kereskedő használja a működés megkönnyítéséhez, feldolgozzák vele például az eladásokat és a tranzakciókat, követik a nyereséget, a dolgozók fizetéseit és a készleteket. A kiesés miatt sokan bajba kerültek, azért is, mert a CDK és a Reynolds and Reynolds ketten uralják az egész piacot.

A rendszereket még június 19-én állították le, kivizsgálták a kiberincidenst. Ez viszont az egész szektorban gondokat okozott. A helyreállításokat a múlt héten indították el.

A cég rendszere nagyjából 15 ezer kereskedés működését segíti az USA-ban. A történtek miatt a kereskedők kénytelenek voltak tollal és papírral tovább dolgozni, A Volswagen és az Audi kereskedőhálózatának például az 50 és 60 százaléka volt érintett. A kibertámadás miatt nagyot zuhanhat a júniusi újautó-értékesítések száma az USA-ban, mondja a J.D Power és a GlobalData. Elemzők szerint ugyanakkor nem konkrét üzleti akadály, inkább kényelmetlenség ez a kereskedőknek és a fogyasztóknak.

A támadást a BlackSuit hackerbanda követhette el, amelyről tavaly májusban hallottak először. A RoyalLockerből válhattak ki tagok, akik elindították.

Azóta történt

Előzmények