Az oroszok megépítették a Skynet nagypapáját

Újabb sikeres tesztet hajtottak végre azon az orosz fejlesztésű intelligens katonai rendszeren, mely a tervek szerint képes lesz gyakorlatilag teljesen önálló, döntéshozásra képes harcigépcsapat irányítójaként működni – írja tudósításában az orosz kormány propagandaoldalának tekinthető rt.com angol nyelvű kiadása.

Az Unikum nevű rendszert, szoftvercsomagot a csúcstechnológiai projektek lebonyolítását végző Rosztekh állami vállalat egyik leánycége, a 2014-ben alapított OPK (Egyesült Gépgyár – Объединенная приборостроительная корпорация) fejleszti, mely vállalat elsősorban haditechnikai célok megvalósítását tűzi ki maga elé.

Jelenlegi állapotában az Unikum mesterségesintelligencia-alapú rendszere legfeljebb tíz robotot tud vezérelni: kommunikációt biztosít, meghatározza az adott harci helyzetben az egyes eszközök szerepét és feladatait, parancsnokot jelöl ki a szakaszban.

Az egyes harcjárműveket, robotokat koordináló Unikum képes önállóan megkeresni a célpontokat, a taktikailag legmegfelelőbb pozíciókat elfoglalni egy ütközetben – de az ellenfelek megsemmisítéséhez emberi megerősítést, az operátor jóváhagyását kéri. Emellett azt is meg tudja oldani, hogy a szakasz megsérült, meghibásodott tagjait újakkal váltsa fel. Az Unikum bármilyen robotcsoportot képes irányítani, mindegy, hogy azok a földön, a vízben, vagy a levegőben tartózkodnak.

A vállalat vezetője arról számolt be, hogy igen jól állnak a fejlesztéssel: a rendszer az állami megbízó által előírt összes tesztet sikeresen teljesítette. Szergej Szkokov felhívta arra a figyelmet, hogy bár már most is minimális az emberi közreműködés az Unikum tevékenysége során, de a következő lépés a teljesen önálló irányítórendszer létrehozása lesz.

Azóta történt

Előzmények