Új francia ellenfelet kapott az Uber

A franciák alternatív Ubert hoztak létre, a VTC Cab névre keresztelt alkalmazás elérhető az Apple és a Google alkalmazásboltjából is. Szemben az amerikai unikornis gyakorlatával, nem kérik el a sofőröktől az utak díjának húsz százalékát, viszont fix havidíjat szednek a sofőröktől. Ez jelenleg 250 euró.

Nem teljesen világos, mi történik Párizsban. Idén év elején fogadta el a francia kormány azt a törvényt, ami illegálissá tette az Uber működését, majd ezt a döntést a bíróság felfüggesztette az alkotmánybírósági állásfoglalásig. Ezt követően a taxisok az utcára vonultak és gumikat égettek, Uber sofőröket bántalmaztak, végül a francia belügyminiszter elrendelte a fővárosi tiltást. „Figyelembe véve a súlyos problémákat és a széles rétegeket akiket érint ez az illegális tevékenység, kiadtam az utasítást, hogy a rendőrség tiltsa be Párizsban az UberPop mindennemű tevékenységét” – fogalmazott.


[+]

A VTC Cab alapítója, Mohammed Radi azt mondja, azért volt szükség a cég és az alkalmazás létrehozására, mert az amerikai vállalat csökkentette a díjakat, ami teljesen ellehetetleníti a sofőröket. A párizsi gyakorlat szerint minimum 8 euró volt egy út a kvázitaxi szolgáltatóval, a kilométerdíj pedig 1,4 euróra rúgott. Ezeket csökkentették húsz százalékkal novemberben. A döntés nyomán Uber sofőrök tiltakoztak a francia főhadiszállás előtt, mostanra pedig elkészült az ellenalkalmazás.

Ha az Uber új árpolitikáját vesszük alapul, azok a sofőrök járhatnak jól a VTC Cab alkalmazásával, akik minimum 50 fuvart vállalnak havonta, akik ez alatt, könnyen mínuszos lehet a mérlegük a 250 eurós fix díjazás miatt.

A The Verge megkérdezett helyi sofőröket, hogy mit gondolnak a hazai gyártású alkalmazásról. Volt, aki szerint rablás a fix díj annak fényében, hogy semmi garancia nincs az utazóközönségre (nagyjából ezer letöltésnél jár az alkalmazás), mások szerint az Uber szoftvere kiforrottabb, mégis gondolkodnak a váltáson. Annyi biztos, hogy elméletileg egyik szolgáltató sem végezhetne taxis tevékenységet a megfelelő engedélyek nélkül, mégis többen próbálkoznak ezzel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények