Januártól nem jár francia Uber

Januártól megtiltják az Uber legolcsóbb, nálunk is megtelepült változatának franciaországi működését. Az UberPOP néven is ismert változatban az alkalmi sofőröknek nem kell sport- vagy luxusautót prezentálniuk, ebben a kategóriában 5 ajtót és a maximum 10 éves korhatárt szabott a cég. A betiltásnak ehhez persze semmi köze. Sokkal inkább ahhoz a tüntetéshez, amit a francia taxisok tartottak a korábbi döntés ellen, ami hagyta volna tovább működni az Ubert.

A tüntetés után nem sokkal azonban a francia belügyminisztérium bejelentette, hogy egy új, a személyszállítási iparral kapcsolatos szabályozás révén januártól mégsem működhet majd az Uber az ország területén. A minisztériumi szóvívő szerint nem csak hogy illegális az Uber tevékenysége, az utasok tényleges veszélyben is vannak - erre az utasbiztosítás nélküli sofőrök, a nem átvizsgált és megfelelő műszaki állapotban lévő autók, illetve a nem megfelelő sofőr-kiválasztási módszerek kapcsán is utalt.

Az Uber indulása óta szélsőséges érzelmeket vált ki és nagyon megosztó szerepet játszik azon országok közlekedésében is, amelyek piacára belép a cég. Kitiltották már Újdelhiből, Thaiföldről, Spanyolországból, de még Hollandiából is. Itthon sincs könnyű dolga az Ubernek mióta Budapestre jött, a magyar minisztérium igyekszik megizzasztani, miközben a cég a felelősséget a sofőrökre hárítva kibújik a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokra vonatkozó szabályozások alól, közben a hatályos rendeletben foglaltakhoz képest  féláron szállítják az utasokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények

  • Nem kell tovább várni a mai napi Uber botrányra

    Polgári perek, kerületi ügyészek, újabb betiltások a taxigyilkos alkalmazás körül. Thaiföld, Spanyolország, Hollandia a legújabb betiltók listáján. Nem csak a sofőrök miatt.

  • Az Uber után a többieket is kitiltja Újdelhi

    Azt felejtették el az internetes taxitársaságok, hogy a szabályok rájuk is vonatkoznak – áll a városi közlekedési osztály indoklásában.

  • Betiltották az Ubert Indiában

    Nem szolgáltathat az Uber Újdelhiben. Az épphogy elindult alternatív taxiszolgáltató helyi sofőrjeivel ugyanis nem volt minden rendben. Pénteken egy nőt megerőszakoltak.

  • A magyar minisztérium sortüzet nyitott az Uberre

    A hivatalos közlemény szövegéből kitetszik, hogy tartják a taxisoknak tett korábbi ígéretet: minden eszközzel akadályozni fogják az új típusú vállalkozás működését.