Mégsem olyan modern a Huawei legfejlettebb chipje?

Az USA kereskedelmi minisztere egy interjúban arról beszélt, hogy a korlátozásaik működnek, mert a Huawei Mate 60 Pro fejlett chipje valójában több éves lemaradásban van az amerikai lapkákhoz képest.

Amikor a Huawei piacra dobta a Mate 60 Prót, mindenki arról beszélt, hogy a gyártónak az amerikai szankciók ellenére, csodával határos módon sikerült egy nagyon modern chipet beépíteni a készülékbe – ami pedig mélyen felháborította az amerikai politikusokat, egyben meglepte az iparágat. A Huawei azóta is jelképe Kína technológiai függetlenedésének, miközben az USA újabb és újabb lépésekkel korlátozná le és állítaná sarokba Kína fejlett chipgyártási képességeit. A kép most változott, erről pedig Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter beszélt.

Raimondo szerint a Mate 60 Próban lévő chip valójában messze nem olyan fejlett, mint az amerikai chipek. Erről vasárnap beszélt egy interjúban, amit a CBS Newsnak adott. Hozzátette: ez azt mutatja, hogy az amerikai korlátozások működnek.

Raimondo egyébként épp a Mate 60 Pro bemutatójakor volt Kínában, de a kritikákat visszautasította a miniszter, szerinte az exportkorlátozások működnek, a chip nem olyan jó, több éves lemaradásban van. Elmondása szerint az USA-nak vannak a világon a legjobb félvezetői.

Az USA továbbra is benne van a több éves csatározásban Kínával, de ez már nem csak a fejlett chipeket és azok gyártását érinti, a nemzetbiztonsági aggályok miatt néha más szektorokat és országokat is érinthetnek az intézkedések.

A Huawei kapcsán 2019 óta tartanak kémkedéstől, ezért az amerikai beszállítók csak nehezen megszerezhető licenc segítségével szállíthatnak a cégnek. Ezt többen megkapták, köztük az Intel is, és dollármilliárdokért szállítanak azóta is – legutóbb a Huawei első AI-képes laptopja verte ki a biztosítékot az amerikai politikusoknál, mivel Intel chip van benne.

Raimondót megkérdezték, elég keményen viselkedik-e a nagy cégekkel szemben? Elmondása szerint őket is elszámoltatja, és amikor azt mondja nekik, hogy nem adhatnak el félvezetőket Kínába, ez nem tetszik nekik, mégis ez történik.

A Huawei mobilt egyébként a Biden-kormány is vizsgálta a chip miatt, de az elemzés részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények