Kiakadtak az amerikai politikusok az új Huawei laptopon

Új Intel AI-chip van a Huawei nemrég bemutatott laptopjában, ezért háborodtak fel az amerikai politikusok.

Természetesen visszafelé is elsülnek az egyre szélesedő és sokasodó, Kínával szembeni amerikai korlátozások, azonban az USA így is még tovább szigorítana, számos fronton.

Sokan sérelmezték például, hogy az Intel még mindig adhat el fejlett chipeket a Huawei-nek. Ennek eredménye, hogy nemrég egy új laptopot mutatott be a Huawei, amelyben egy új Intel AI-chip kapott helyet.

Rögtön fel is háborodtak az amerikai törvényhozók, több republikánus a Biden-kormányt kritizálta.

A Huawei 2019-es feketelistára helyezése óta számos további szankciót hoztak a nagy kínai vállalat ellen, de speciális, nehezen megszerezhető licenc segítségével a mai napig számos amerikai cég szállít a vállalatnak. A Trump-kormány alatt kapott egy ilyet az Intel is, amit sokan vissza akarnak vonatni, mások szerint idén úgyis lejár, és nem újítják meg.

A Huawei első AI-képes laptopja, a MateBook X Pro mindenesetre Intel Core Ultra 9 processzorral jött, ami meglepte és felháborította a törvényhozókat, mert szerintük a kereskedelmi minisztérium ebben az esetben jóváhagyta a chip szállítását a Huawei felé. Más, jól értesült források szerint egy korábbi licenc tette lehetővé a szállítást, így mentesültek a jelenlegi, széles, kiterjedt korlátozások alól.

Az ügyre sem a kereskedelmi minisztérium, sem az Intel, sem a Huawei nem reagált. Politikai oldaltól függetlenül azonban egyre nagyobb a nyomás az USA kormányán, hogy tovább szigorítson. A Huawei pedig nem most lepi meg őket először, augusztusban a szankcionált SMIC igen fejlett chipet tudott szállítani az új Huawei mobilokba. Így a Huawei Kína technológiai felemelkedésének egyik szimbóluma lett, az USA pedig a szövetségesek és cégeik bevonásával sem tudta eddig megbénítani a fejlett félvezetők kínai gyártását.

Egy szenátusi, amerikai meghallgatáson Kevun Kurland exportszakértő egyébként arról beszélt, hogy bár az amerikai korlátozásoknak óriási hatása volt a Huawei-re, a cél nem a Huawei növekedésének megállítása volt, hanem az, hogy ne használják „káros tevékenységekre” az amerikai technológiát.

Azóta történt

Előzmények