Trump tajtékzik, mára ígérte a megrendszabályozást

Az elnök közölte, hogy nem tűri a jelenlegi gyakorlatot, és vagy megregulázzák, vagy bezárják a nagy platformokat.

Hiába szenvedélyes twitterező, Donald Trump amerikai elnöknek sosem volt baráti a viszonya a közösségi médiával, ő maga és adminisztrációja a sajtó mellett ezeket a platformokat folyamatosan támadja, gyakran azzal a váddal, hogy a konzervatív véleményeket cenzúrázzák. Ám ez a folyamat most új állomásához érkezhet.

A jelenlegi konfliktus alapja az, hogy a Trump bejegyzései miatt sok kritikát kapott Twitter először lépett fel (igen enyhén) két tweetje miatt (eddig mindig megvédték az elnököt): Trump az egyikben arról ír, hogy a novemberi választásokon a levélben való szavazás a választások elcsalásához vezethet, a másikban pedig határozottan leszögezte, hogy csalások lesznek a választásokon. Az évekig rájuk nehezedő nyomás miatt ma már a Twitternek is van egy olyan ellenőrző programja, projektje (fact check), mint pl. a Facebooknak: ha kétes tartalmú információt fedeznek fel a posztokban, akkor erre figyelmeztetik a felhasználót, és felajánlanak olyan linkeket, ahol a felhasználó a közösségi oldal által megbízhatónak ítélt információkat találhat a szóban forgó kérdésről.

Most Trump esetében is így történt: megjelent a figyelmeztetés, hogy az elnök állításai potenciálisan félrevezető információkat tartalmazhatnak, és a Twitter saját megjegyzései mellett a CNN egyik riportját linkelték, mely cáfolja az elnök állításait.

Donald Trumpot ez végtelenül feldühítette, közölte (a Twitteren), hogy a Twitter megfojtja a szólásszabadságot, posztjait úgy minősítik megbízhatatlannak, hogy a CNN és a The Washington Post tényellenőrzését használják (a Post különösen a bögyében van az elnöknek, mivel ez a lap az Amazon tulajdonában van, és ez a vállalat kiemelt ellensége/ellenfele Trumpnak). Az elnök azt is jelezte, hogy ezt a dolgot nem fogja annyiban hagyni, elnöki hatalmával fog fellépni a közösségi oldalak ellen.

Tegnap estére már több lap – köztük a Post is – szerzett belső információkat a Fehér Házból, és ezek szerint Trump egy elnöki végrehajtási utasítás, rendelet (executive order) kiadására készül ma, csütörtökön. Ennek tartalma nem ismert, de az nagyon valószínű, hogy a közösségi oldalak tartalom-ellenőrzési rendszerét, szabályait, az erre vonatkozó előírásokat érinti majd, újraszabályozás megalkotására szólítja fel az illetékes hatóságokat.

A Business Insider úgy tudja forrásaitól, hogy egy 1996-os törvény felülvizsgálatáról és módosításáról lehet szó első körben: az elnök arra utasítja a kereskedelmi minisztériumot és a szövetségi médiafelügyeletet, hogy a törvény egyik cikkelyét módosítsák: ez a cikkely szabályozza az internetes cégek felelősségét a felhasználóik által közzétett tartalom miatt (konkrétan: mentesíti őket), illetve ez a szabály ad számukra igen széles jogkört a feltöltött tartalmak moderálását illetően.

Azóta történt

Előzmények