Letartóztatták a Twitter-hack gyanúsítottjait

A behatolás kulcsmomentuma állítólag az volt, hogy sikerült egy alkalmazott jelszavait megszerezni.

Az amerikai hatóságok bejelentették, hogy őrizetbe vettek három embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők hajtották végre a nagy port felvert júliusi Twitter-hacket.

A nyomozást az FBI vezetésével, többek között a Secret Service és pénzügyminisztérium adóhatóságának (IRS) közreműködésével folytatták. Ennek eredményeképp letartóztatták a floridai, 17 éves, középiskolás Graham Clarkot, illetve Kaliforniában az orlandói Nima „Rolex” Fazelit (22) és a brit állampolgárságú Mason „Chaewon” Shepardot (19). A nyomozók úgy vélik, hogy Clark volt az akció értelmi szerzője és a csoport vezetője.

Mint ismert, júliusban ismeretlenek több híresség és szervezet fiókjába is bejutottak: pl. Elon Musk, Barack Obama, Jeff Bezois, Bill Gates, Kim Kardashian, Joe Biden stb. A hozzáférés birtokában csaló üzeneteket helyeztek el a profilokban tweetek között. A csalás abból állt, hogy az üzenetek a fiók tulajdonosának nevében azt állították, hogy aki a megadott bitcoinszámlára ezer dollárt utal, dupla ekkora összeget kap vissza. Habár a Twitter hamar tudomást szerzett az incidensről és gátat szabott a visszaéléseknek, a támadók így is be tudtak gyűjteni mintegy 120 ezer dollár értékű bitcoint.

A nyomozás eddigi adatai szerint ezt azért tudták végrehajtani, mert Clark – egyelőre csak feltételezett módon – megszerezte egy Twitter-alkalmazott hozzáféréseit, így jutottak be a célszemélyek személyes fiókjaiba. Egy beszámoló szerint Clark a social engineering módszerét használta: telefonon keresett meg néhány alkalmazottat, és ezt addig csinálta, míg valakitől ki nem sikerült csalnia a belépési adatokat.

Clark ügyét nem szövetségi szinten, hanem Floridában fogják tárgyalni – közölte az államügyész –, ugyanis a floridai törvények alapján szigorúbb büntetésre számíthat, mivel az állam törvényei szerint ilyen bűncselekmény elkövetése esetében felnőttként helyezik vád alá, nem fiatalkorúként.

Azóta történt

Előzmények