Szoftverhiba miatt százmilliós veszteség a tőzsdén

Valószínűleg szoftverhiba okozott felfordulást és kisebb rémületet kedden az amerikai tőzsdén, mivel a Goldman Sachs számítógépes rendszerében a program rosszul értelmezte a beérkező információkat.

A vizsgálat még folyik, de valószínűleg az történt, hogy az előzetes elemzést elvégző rendszer az e-mailben érkező érdeklődéseket valódi megbízásként értékelte, ezekhez mérve módosította az árfolyamokat, ami drasztikus változáshoz vezetett: az egyik percben még 26 dolláros áron kereskedtek az egyik papírral, a másikban már egy dollárért adták-vették ugyanazt.

Az üzemzavar rövid ideig tartott, sok megbízást utólag töröltek, de nem tudni, hogy valójában mekkora kár keletkezett. A Goldman Sachs szerint nem volt nagy fennakadás és a kár sem jelentős, de a lapoknak nyilatkozó belső források szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár 100 millió dolláros veszteség is keletkezhetett a megbízók oldalán – ez attól függ, hogy hány tranzakciót sikerült még időben leállítani, és hányat fejeztek be végül a téves árfolyamokon.

Azóta történt

Előzmények