Szoftverhiba ütötte ki az új szegedi villamosokat

A tavaly Lengyelországból vásárolt és 2012 márciusában forgalomba állt új villamosok egy hete nincsenek jelen Szeged útjain, mivel az üzemeltetők olyan szoftverhibákat tapasztaltak, hogy nem vállalhatták a felelősséget a járművek balesetmentes közlekedéséért. Egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a Pesának nevezett villamosflotta– tájékoztatott a történtekről a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője hétfőn.

Tóth István Tibor elmondta: a múlt héten jelzett szoftverhibát egyelőre nem sikerült kijavítani, így hétfőn újabb szakemberek érkeznek a lengyelországi gyártótól a probléma elhárítására. (A hároméves garanciával rendelkező villamosok beüzemelési feladatainak ellátására egyébként tartózkodik a városban egy lengyel csapat, ám ők nem tudtak megbirkózni a hibával.)

A helyi lapok már a múlt héten jelezték, hogy szoftverhiba miatt a villamosok még a múlt hétfőn leálltak, majd a program frissítése után 1000 kilométeres próbautat tettek meg (egy ilyen próbaút helyi források szerint egymillió forintba kerül – a garancia miatt ezt a gyártó állja, aki ezen felül még kötbért is köteles fizetni az üzemszünet idejére). A tervek szerint hétfő reggel indultak volna újra. Ez idő alatt azonban ismét jelentkeztek a hibák, ezért ismét megvizsgálják a problémát, és újabb 1000 kilométeres teszt következik. Emiatt egyelőre nem tudni, mikor indulhatnak újra a járművek.

Az új villamosok (9 darabról van szó, melyek beszerzési költsége körülbelül 4,5 milliárd forint volt) tavaly márciusi forgalomba állásuk óta sajnos már többször produkáltak hibajelenségeket, annak ellenére, hogy a flotta sikeresen teljesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsgáját. Júliusban ajtó- és fékhibák miatt volt fennakadás, a beruházó Szeged Pólus illetékese akkor azt mondta, a hibák beleférnek az új járművek beüzemelésénél előforduló hibák kategóriájába. Szeptemberben szintén több Pesa állt szervizben, fékhibák miatt.

Azóta történt

Előzmények