Újabb technikai hibák és károk a tőzsdéken

Tegnap számoltunk be arról, hogy a Goldman Sachs pénzügyi elemző rendszerében nemrég valószínűleg egy szoftveres hiba okozta azt, hogy irreális áron kereskedtek egy rövid ideig a papírokkal, és ez akár 100 millió dolláros kárt is okozhatott a tulajdonosoknak. Ám úgy tűnik, a tőzsdéken a nyár vége előhozott hasonló hibákat, mivel – ahogy a portfolio.hu is beszámolt róluk – tegnap egyrészt az Egyesült Államokból, másrészt Kínából jelentették azt, hogy technikai hibák akadályozták a tőzsdei működést, illetve okoztak újabb pénzügyi károkat.

Akadozás és károkozás

Csütörtökön az amerikai tőzsdén, a Nasdaq-on állították le a kereskedést egy nem részletezett „technikai hibára” hivatkozva. A normális működés körülbelül háromórás szünet után állt helyre, és a tőzsde szóvivője előtte közölte, hogy: „A Nasdaq nem törli automatikusan a könyvben már szereplő megbízásokat. Azok akik nem kívánnak részt venni a kereskedés újraindítását követő szakaszban, törölhetik a korábban adott megbízásaikat a folytatás előtt.” A híradások szerint folyik az ügy kivizsgálása.

A másik nagy port felkavart eset egy kínai céghez köthető: az Everbright Securities 11-14 milliárd forintos (50-65 millió dolláros) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni két perc alatt azt követően, hogy az egyik kereskedési szoftverük meghibásodásából kifolyólag több mint 26 ezer darab vételi megbízást adtak ki a sanghaji értékpapírtőzsdén. Ez volt minden idők legnagyobb kereskedési hibája a kínai tőzsdén, melyet követően átfogó vizsgálatot rendeltek el az ország brókercégeinél – írja a Reuters.

Robotok csatája

Mivel az utóbbi években a tőzsdék mind magasabb szintű digitalizáltsága egyre nagyobb kihívásokat teremt (pl.: ma már elsődleges szempontnak számítanak a kontinenseket összekötő kábelek technológiai tulajdonságai, ugyanis globális tőzsdei ügyleteknél a néhány milliszekundumos késleltetési különbség is dollármilliókról dönthet bizonyos tőzsdei akcióknál), ráadásul a közelmúlt tapasztalatai megmutatták, hogy az elektronizálás milyen új kockázatokat hozott magával. A kínai ügy kapcsán tanulságos idézni a portfolio.hu ismertetőjét arról, hogy milyen ügyletben is szenvedett veszteséget az említett kínai cég:

Mi az a high frequency trading?

A high frequency trading (HFT) olyan számítógépes kereskedést jelent, amely során programozott számítógépek emberi beavatkozás nélkül automatikusan kötnek ügyleteket, helyeznek el és törölnek megbízásokat óriási adathalmok feldolgozása alapján. Villámkereskedőknek azért hívják a robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális (tipikusan részvényenként kevesebb, mint 1 cent), és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érhetnek el. Bár a HFT 5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt, napjainkban egyes piacokon a forgalom akár felét is adhatják.

Előzmények