Tovább gyorsítja az ADSL-t a Matáv?

A Matáv várhatóan ismét megduplázza saját területén nyújtott ADSL-szolgáltatásának legnagyobb letöltési sebességét, ami az Axelero májusban esedékes névváltását kísérő kampány része lesz – írta a bővítésről hírt adó Hwsw.hu informatikai hírmagazin. Lapunk fórumában is több felhasználó jelezte, hogy egyes Matáv-területeken az elmúlt napokban megduplázódott a letöltési sebesség. A beszámolók szerint a sávszélesség az 512 kbit/s-os csomagok esetében 1024 kbit/s-ra, az 1024 kbit/s-os csomagok esetén 2048 kbit/s-ra, míg az 1536 kbit/s-os csomagok esetén 3000 kbit/s-ra nőtt.

Egyelőre sem az Axelero, sem pedig a Matáv nem kívánta megerősíteni a sávszélesség-bővítés tényét. Az előbbi képviselői az utóbbihoz utalták lapunkat, ahol azonban csupán annyit közöltek: akárcsak eddig, a Matáv a jövőben is időben tájékoztatja majd felhasználóit és partnereit a szolgáltatást érintő lényegi változásokról. Ugyanakkor fórumunk egy hozzászólása szerint az egyik – Matáv-területen aktív – internetszolgáltató képviselője úgy tájékoztatta olvasónkat, hogy a Matáv most azt teszteli, a hálózat elbírja-e nagyobb sávszélességet – ennek eredményei tapasztalhatók egyes területeken –, és a tesztidőszak után dönt az általános sebességbővítésről.

A távközlési vállalat csupán néhány hónappal ezelőtt, novemberben kétszerezte meg az ADSL-kapcsolatok sávszélességét, hasonló lépésre kényszerítve a rivális szolgáltatókat, köztük az Invitelt és a UPC-t. Akkor a cég nagyjából egy hónappal a hivatalos bejelentés előtt kezdte el tesztelni a hálózat teherbírását. A novemberi bővítés automatikus volt, nem járt árváltozással.

Azóta történt

Előzmények