Ismét megduplázza az ADSL-sávszélességet a Matáv

Hirdetés

A Matáv ma hivatalosan is megerősítette az ADSL-szolgáltatás sebességének növeléséről szóló korábbi értesüléseket. A távközlési szolgáltató – az anyavállalat Deutsche Telekom T-márkájának hazai bevezetésével párhuzamosan – május 2-ától területén díjtalanul növeli az ADSL-hozzáférések maximális letöltési sebességét. A cég közleménye szerint egy kivétellel az összes otthoni és üzleti csomag legnagyobb elérhető sávszélessége a duplájára nő. Ez azt jelenti, hogy – változatlan havi díj mellett – az 512 kbit/s-os csomagok esetében 1024 kbit/s-ra, az 1024 kbit/s-os csomagok esetén 2048 kbit/s-ra, míg az 1536 kbit/s-os csomagok esetén 3000 kbit/s-ra gyorsul az elérés. A kivétel a legnagyobb – ma 3000 kbit/s sebességű – üzleti csomag, melynél a letöltési sebesség csak harmadával, 4000 kbit/s-ra nő. Az új sebességű ADSL-csomagok szerződéses bevezetésére május 23-tól kerül sor. Az átállításokat a Matáv egy időben kezdte meg a pesti, a budai, a keleti és a nyugati régiókban – áll a közleményben.

Az Invitel még mérlegel

A Matáv csupán néhány hónappal ezelőtt, novemberben kétszerezte meg az ADSL-kapcsolatok sávszélességét, hasonló lépésre kényszerítve a rivális szolgáltatókat, köztük az Invitelt és a UPC-t. A versenytársak azonban ezúttal kivárnak.

Az Invitel – amely a múlt hónap végén fejezte be a korábbi sávszélesség-duplázást – Matáv-területeken természetesen maga is emel, míg saját területén egyelőre vizsgálja az újabb ADSL-gyorsítás műszaki feltételeit, és felméri, hogy annak milyen idő- és költségvonzatai lehetnek – mondta el lapunknak Fejes Tibor, a távközlési szolgáltató termék- és piacmenedzsment vezetője. Bár az Invitelnek is célja a széles sávú szolgáltatások minél gyorsabb elterjedésének elősegítése, akár a sávszélesség folyamatos emelésével is, Fejes szerint a hazai internetes tartalmak és azok használata ma még nem indokolná, hogy az 1 megabites kapcsolatok belépő szintű standarddá váljanak. Mint mondta: könnyen elképzelhető, hogy – amennyiben újabb sebességnövelés mellett döntenek – két lépésben valósítják meg az ADSL-szolgáltatás gyorsítását: elsőként a vállalati ügyfelek, majd később az otthoni felhasználók számára biztosítva a továbbfejlesztett hálózat előnyeit

A chello eddig is gyorsabb volt

A UPC pedig úgy véli: jelenleg nincs lépéskényszerben, sokkal inkább a Axelerónak volt ledolgoznivalója, hogy felzárkózzon a chello sebességéhez és ár-érték arányához – érvel lapunknak Szűcs László, a szolgáltató média- és sajtókapcsolati igazgatója. A chello ugyanis azonos áron már eddig is kétszer akkora maximális sávszélességet biztosított, mint az Axelero. Ráadásul – mondja Szűcs – a feltöltési sebesség is jóval több, 512 kbit/sec a UPC-szolgáltatás esetében, ennek pedig ma, amikor a felhasználók által küldött fájlok mérete az új technológiák terjedésével rohamosan növekszik, egyre nagyobb jelentősége lesz.

A szóvivő hozzátette ugyanakkor, hogy mivel UPC arra törekszik, hogy azonos árkategóriában továbbra is mindig ő nyújtsa a leggyorsabb, legmagasabb értékű internetkapcsolatot, az előfizetői igények és a piaci környezet változásait követve szükség esetén készek bármikor módosítani szolgáltatásaik jellemzőin.

Azóta történt

Előzmények