Hirdetés

Noteszgépbe bújt a Cell kisöccse

Hirdetés

A japán Toshiba a napokban jelentette be, hogy a szigetországban júliusban kereskedelmi forgalomba kerülnek az első olyan noteszgépek, melyek az IBM, a Toshiba és a Sony által közösen fejlesztett Cell processzor egy speciálisan átalakított változatát, a SpursEngine SE1000 típusú chipet tartalmazzák. Ez a lapka, pontosabban az eredeti Cell Broadband Engine a szíve a Sony PlayStation 3 konzolgépének – ez esetben azonban csak kisegítőfeladatokat lát majd el, azaz nem helyettesíti sem a központi processzort, sem a grafikus feldolgozóegységet (GPU-t).

Toshiba Qosmio F50

A videoprocesszorral valós időben lehet a tévéműsorokat kevesebb tárhelyet foglaló formátumba tömöríteni, míg valamely tárolóeszközön lévő videók természetesen akár ennél is gyorsabban kódolhatók (át). A SpursEngine a megfelelő szoftverekkel azonban ennél jóval többre képes – írja testvérlapunk, a PROHARDVER!. A Toshiba által bemutatott „videonavigátor” program például rendelkezik arcfelismerő funkcióval; a videoanyagban talált arcokat kis képek formájában kigyűjti, majd ezekre kattintva egyszerűen odaugorhatunk a videóban, ahol felbukkan a keresett személy. Egy idősávon más paraméterek is megfigyelhetők, a hang intenzitásának grafikonjára kattintva például könnyen meg lehet találni azokat a helyeket, melyek az átlagnál halkabbak (például a közönség feszülten figyeli egy sportoló próbálkozását) vagy éppen hangosabbak (taps a produkció végén).

A notebook webkamerájával kombinálva ezzel a vezérlés egy új módja kínálkozik, a felhasználó kézmozdulataihoz ugyanis szoftverfunkciókat lehet társítani, vagyis az egeret vagy az – egyébként mellékelt – távirányítót sem kell feltétlenül igénybe venni. Ezt egyelőre csak a médialejátszás alapszintű (lejátszás, megállítást stb.) vezérlésénél használják ki, de később nem elképzelhetetlen akár gesztusokkal irányított játékok elkészülte sem.

A SpursEngine a Toshiba multimédiás nagyágyúiban, a Qosmio F50 és G50 modellekben bukkan fel elsőként. A 15,4 hüvelykes kijelzővel ellátott F50 ára 250 ezer japán jen (kb. 356 ezer forint) lesz, a nagyobbik, 18,4 hüvelykes szuper-szélesvásznú, Full HD panelt kapott G50 pedig 290 ezer jenről (azaz átszámítva nagyjából 413 ezer forintról) indul.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények