A Cell jövőjét kutatják a BMF-en

Az IBM magyar egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve életre hívta budapesti Cell kompetenciaközpontját. A nyílt kompetenciaközponthoz kapcsolódva a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara és az IBM Böblingen Laboratórium ma határozott időre szóló együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében az intézmény részt vesz a Cell Broadband Engine (Cell/B.E.) processzorral kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységben. Az együttműködés nem minden előzmény nélküli: a Budapesti Műszaki Főiskola és az IBM egy tavaly ősszel indult kurzus keretében már megismertette a B.Sc. hallgatókat a Cell processzor architektúrájával, programozásával és alkalmazási lehetőségeivel.

Az intézmény oktatói az IBM Global Technology Solutions szakértőivel együttműködve emellett a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjának kutatásait is támogatták, amely hisztológiai, citológiai és fluoreszcens tárgy-lemez-adatok digitalizálását tűzte ki célul a nagy teljesítményű Cell Broadband Engine felhasználásával.


A Cell magja

A most tető alá hozott megállapodás már nem a Cell Broadband Engine alkalmazási területeire fókuszál, sokkal inkább az architektúra továbbfejlesztését szolgálja. A főiskola csapatának a több magos processzorokon alapuló rendszerek architektúrájának tervezési terének és a fontosabb több magos architektúrák teljesítmény-potenciáljának elemzése lesz az elsődleges feladata. A teamet dr. Sima Dezső egyetemi tanár, a Neumann János Informatikai Kar alapító főigazgatója vezeti majd: „A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar egyedülálló lehetőséghez jutott, a megállapodás révén együttműködünk a világhírű böblingeni kutatóközponttal és betekintést nyerhetünk a Cell Broadband Engine jövőbe mutató fejlesztésébe is” – mondta el kompetenciaközpont létrejöttének alkalmával Sima.

A Cell esetében egy erősen párhuzamos architektúrát alkottak az IBM, a Sony és a Toshiba nemzetközi együttműködésben dolgozó mérnökei. A chip egy 64 bites IBM Power magot és nyolc különálló végrehajtó egységet, ún. „együttműködő feldolgozóelemet” (SPE) tartalmaz. A központi CPU – mely maga is két programszál végrehajtására képes egy időben – a chip agya, ez felel az operációs rendszer futtatásárt és a feladatok felosztásáért az SPE-k között. Ezek elsősorban – a háromdimenziós grafikai megjelenítésben vagy szimulációk során intenzíven használt – lebegőpontos számítások végrehajtásában jeleskednek. A processzor a PlayStation 3 játékkonzol mellett az IBM BladeCenter QS20 szervereiben és az IBM Global Engineering Solutions egyedi megoldásaiban is megtalálható.

Azóta történt

Előzmények