Red Hat: az egymilliárd dolláros biznisz

Az üzletüket nyílt forráskódú szoftverekre alapozó vállalatok közül elsőként a Red Hatnek sikerült megugrania a szimbolikus határvonalnak tartott egymilliárd dolláros éves árbevételszintet. A szoftvervállalat februárral zárult pénzügyi évét 1,13 milliárd dollár forgalommal és 146,6 millió dollár nettó nyereséggel zárta.

Hirdetés

„Tizenhat évvel ezelőtt kevesen gondolták, hogy egy észak-karolinai start-upnál dolgozó maroknyi ember egy több mint egymilliárd dolláros üzlet alapjait rakta le. Most itt állunk ennél a mérföldkőnél, és úgy hisszük, a mi sikerünk a közösség erejének egyértelmű tanúbizonysága” – hangsúlyozta a cég vezérigazgatója. Jim Whitehurst hozzátette, hogy az eredményt nemcsak a Red Hat, hanem a nyílt forrású mozgalom győzelmének is tartja.

A Red Hat Enterprise Linux, Red Hat Enterprise Virtualization és JBoss termékeiről ismert vállalat bevételei a szoftverekhez kínált különféle szintű terméktámogatások éves előfizetési díjából és egyéb szolgáltatásokból folynak be. A februárral véget ért negyedik üzleti negyedévben az előfizetésből származó forgalom 22 százalékkal, 255,2 millió dollárra, a képzésekből és más szolgáltatásokból befolyó bevétel pedig 18 százalékkal, 41,8 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi számokhoz képest. Az összesített negyedéves árbevétel 297 millió dollár, míg a nyereség 36 millió dollár volt.

A vállalat a jelentés közzétételével egy időben bejelentett egy 300 millió dolláros részvény-visszavásárlási programot is. A cég papírjai a dotkomlufi 2000. márciusi kipukkanása előtt cseréltek gazdát utoljára olyan árfolyam-magasságokban, mint az utóbbi hetekben. Hírünk írásának idején a Red Hat-részvények 57 dollár körül mozognak a New York-i tőzsdén, ilyen árszint mellett a vállalat piaci értéke 11 milliárd dollár fölött van.

Azóta történt

Előzmények