A világ 100 legbefolyásosabb embere között az Anonymous

„Ők azok az emberek, akik inspirálnak, szórakoztatnak, provokálnak minket és megváltoztatják a világunkat” – vezeti fel a Time magazin a 2012-es év száz legbefolyásosabb emberét összegyűjtő listáját, amire idén az Anonymous mozgalom is felkerült. Való igaz, a hacktivisták mozgatóereje egy jobb világ eszméje, noha az ezt megvalósító módszereik egyesek szerint szélsőségesek, mi több, botrányosak. Persze az akciók megítélése az egyéntől függ, hatásosságuk viszont tagadhatatlan.

Hirdetés

Az Anonymous híres/hírhedt csoportja a felelős számos, többek között kormányzati oldal ellen elkövetett támadásért. A meghirdetett akcióiknak saját bevallásuk szerint sosem az értelmetlen pusztítás, hanem az adott országra jellemző eszmerendszer, jogalkotás vagy egyéb, az egyéni szabadságot gátló megmozdulás elleni tiltakozás a célja. A mozgalom portfóliójában olyan nagy cégek és szervezetek szájtjai szerepelnek, mint például az FBI, a CIA, a Universal, az MGM vagy a Vatikán oldalai, továbbá több száz, kormányhoz közeli kínai portál.

Felmerülhet a kérdés, hogy a listához nem nyúlt-e hozzá az Anonymous. A Time egy, természetesen névtelenségbe burkolózó aktivistától várta a választ: „Ez attól függ, hogy kiket tartasz okosabbnak: egy magasan képzett hackerekből álló globális csoportosulást vagy a Time informatikus gárdáját” – válaszolta az interjúalany. A meglehetősen nyitott válasz után a forrás elmondta, hogy a maguk módján ugyan, de kiérdemelten kerültek fel a listára.

A gyanúra egyrészt a csoport hírneve, másrészt a szavazás statisztikáinak gyors változása adott okot: a voksolás április hatodikán, délután 5 órakor zárult le, az eredmények szerint pedig az Anon akkorra már 395 000 pozitív szavazattal rendelkezett, ami azért is érdekes, mert 24 órával a zárás előtt még csak alig 40 000-rel büszkélkedhetett a csapat. A magazin nyilatkozata szerint nem találtak betörésre utaló nyomokat, de nem lehetetlen, hogy a szerveződés a rajongói bázisát kihasználva turbózta fel az eredményét. Noha a végeredmény szerint ők lettek volna a lista első helyén, a végső döntésért felelős szerkesztők a harminchatodik helyre száműzték őket.

Azóta történt

Előzmények