Az Anonymousnak segített a lebukott szerkesztő

Az amerikai hatóságok tegnap jelentették be, hogy egy szövetségi bíróság vádat emelt Matthew Keys, a reuters.com egyik szerkesztője ellen, akit azzal vádolnak, hogy az Anonymous mozgalom szimpatizánsainak segített betörni korábbi munkáltatója, a Tribune Co. számítógépes rendszerébe (e vállalat tulajdonában van például a Los Angeles Times is, melyet valóban ért legalább egy sikeres támadás). A vádiratban három bűncselekmény szerepel: bűnszövetkezetben való részvétel védett számítógépet veszélyeztető információk átadására, védett számítógépet veszélyeztető információk átadása, illetve kísérlet védett számítógépet veszélyeztető információk átadására.

A tájékoztató szerint Keys 2010 októberéig a Tribune vállalathoz tartozó, sacramentói székhelyű KTXL FOX 40 tévéállomás webes producere volt. Elbocsátása után, decemberben egy olyan főrumon, melyet az Anonymous szimpatizánsai is látogatnak, állítólag volt munkahelye szervereihez tartozó bejelentkezési adatokat hozott nyilvánosságra, majd arra biztatta a mozgalmárokat, hogy döntsék be a Tribune weboldalát. A nyomozóknak egy esetben van arra bizonyítékuk, hogy ezekkel az adatokkal az Anonymous szimpatizánsai beléptek a rendszerbe, és az adott weboldalon illetéktelenül hajtottak végre módosításokat. Ezen kívül állítólag még egy esetben segített információkkal egy támadót.

Amennyiben Keyst bűnösnek találják az utóbbi két vádpontban, akkor a maximális büntetése 10 év börtön, illetve maximum 250 ezer dolláros bírság lehet. A bűnszövetségben való részvételért öt év, illetve szintén 250 ezer dollár a büntetések felső határa.

Ám a New Yorkban élő bevádolt szerkesztő egyelőre még szabadlábon van, legalábbis a Twitter-fiókja még aktív, ahol röviden reagált is a vádemelésre, melyet állítólag ő is a sajtóból tudott meg: reggel megy dolgozni, ahogy eddig. Ugyanakkor a Reuters egyik munkatársa úgy tudja, hogy munkáltatója felfüggesztette, belépési kódjait pedig visszavonták.

Azóta történt

Előzmények