A TikTok kifizeti a súlyos adatvédelmi bírságot

Habár azt mondják, hogy ártatlanok, mégis inkább megegyeztek peren kívül.

A kínai alapítású TikTok, illetve korai elődje, a Musical.ly ellen az Egyesült Államokban szabálytalan, illegális adatgyűjtés miatt nyújtottak be csoportos keresetet, ugyanis a panasz szerint a felhasználók beleegyezése nélkül gyűjtötték be nyomon követési és hirdetési célokból azok személyes adatait.

Hirdetés

A kereset szerint a TikTok az USA-ban megsértette a kiberbiztonsági és adatvédelmi törvényeket, beleértve a számítógépes csalásokról és visszaélésekről szólókat is, valamint a videók adatvédelmi szabályozását, illetve Kalifornia államban a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket is.

A panaszban az szerepel, hogy a rövid videók megosztási lehetőségeivel hatalmas népszerűséget elérő alkalmazás üzemeltetői a felhasználók tudta nélkül arcfelismerő technológiával gyűjtöttek biometrikus adatokat (például: a felhasználó neme, etnikuma, kora stb.). A vállalat azzal védekezett, hogy ez biztonsági intézkedés volt, hogy kiszűrjék azokat a kiskorúakat, akik jogosulatlanul használják az alkalmazást. Ezt azonban egy korábbi eljárásban a hatóság nem fogadta el, és az illegális adatgyűjtés miatt korábban meg is büntették a vállalatot.

Ez is szerepelt a mostani keresetben, kiegészítve azzal a vádponttal, hogy a minden felhasználóról gyűjtött adatokat a TikTok felhasználói engedély nélkül értékesítette harmadik feleknek.

Habár a cég még most is tagadja, hogy szabálytalanul járt volna el, ám az, hogy a minap beleegyeztek a csoportos kereset ügyében egy 92 millió dolláros kártérítés kifizetésébe, azt jelzi, hogy nem igazán tartják védhetőnek álláspontjukat.

A TikTok amerikai felhasználóit illető összeg kifizetése mellett a vállalat azt is vállalta, hogy új adatvédelmi irányelveket vezet be a problémamentes működés érdekében (már amennyiben erre lehetőség lesz az Egyesült Államokban). A peren kívüli megegyezést a bíróságnak is helyben kell még hagynia.

Azóta történt

Előzmények