Újra letölthetik az amerikai felhasználók a TikTok és a WeChat alkalmazásokat

Az Egyesült Államok visszavonja a kínai TikTok videómegosztó alkalmazásra és a szintén kínai WeChat közösségi platformra az előző adminisztráció által kiszabott tranzakciós tiltásokat.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfői bejelentése azt jelenti, hogy az amerikai állampolgárok újra letölthetik és használhatják a ByteDance pekingi központú vállalatcsoport (TikTok), valamint a Tencent kínai internetes óriáscég (WeChat) tulajdonában lévő applikációkat.

Az intézkedésre azután kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök a hónap elején visszavonta az előző, Donald Trump vezette adminisztráció által hozott – e két platformra, anyavállalataikra és leányvállalataikra vonatkozó – tiltó rendeleteket.

Donald Trump 2020. augusztus elején írta alá az applikációk letöltésének betiltásáról szóló rendeletet. A Trump-kormányzat akkor azzal érvelt, hogy a TikTok és a WeChat platformok révén a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz férhet hozzá, és ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

Mindennek alapja az volt, hogy a kínai törvények szerint ugyanis a vállalatoknak – kérésre – kötelezően ki kell szolgáltatnia az adatokat a kínai hatóságoknak. A TikTok ezt mindig következetesen tagadta, és az ártatlanság vélelmével érvelve leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolják, ahová nem terjed ki Kína joghatósága.

Miután a TikTok perkeresetet nyújtott be az amerikai állam ellen és több kerületi bíróság is felfüggesztette a letöltésre vonatkozó kormányzati tilalmat, a Trump-adminisztráció úgy döntött, hogy lehetővé teszi a platform amerikai használatát, amennyiben egy hazai vállalat felvásárolja a ByteDance tulajdonában lévő alkalmazást.

A Bytedance és a TikTok két amerikai vállalattal közös vegyesvállalat létrehozását javasolta. A két amerikai cég az Oracle informatikai óriás és a Walmart kiskerekedelmi áruházláncolat lett volna. A javaslat szerint az Oracle és a Walmart birtokolta volna a TikTok Global néven létrehozandó vállalat részvényeinek 20 százalékát, és az új cég központja az Egyesült Államokban lett volna. A tervet az akkori amerikai kormányzat megelégedettséggel fogadta, azonban az üzlet végül nem jött létre.

Februárban a már Joe Biden vezette adminisztráció felfüggesztette a TikTokkal kapcsolatos tárgyalási folyamatot. Szakértők szerint azonban az új kabinet intézkedései nem jelentik azt, hogy a kínai vállalatok alkalmazásait ellenőrzés nélkül használhatják az Egyesült Államokban.

Ezt támasztja alá az is, hogy Joe Biden a hónap elején arra utasította a kereskedelmi minisztériumot és a szövetségi ügynökségeket, hogy kövessék figyelemmel a TikTokhoz hasonló alkalmazásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra. Ezen kívül 120 napon belül egy javaslatot kell letenniük az asztalra „a külföldi vállalatok által megszerzett, vagy ellenőrzött amerikai adatok védelmének ügyében”.

Előzmények