Robotokra cserélik a határőröket a repülőtereken

A világ talán legtekintélyesebb repülési kiállításán, a Paris Air Show-n mutatták be a napokban azt az új technológiát, melynek célja, hogy a repülőtereken robotokkal váltsák ki a bevándorlási ügyintézőket, így felgyorsítsák a check-int, valamint hatékonyabbá tegyék a gyanús személyek kiszűrését az utasok közül.

A rendszert a francia Thales fejlesztette, és igyekeztek minden bürokratikus funkciót gépesíteni: egy adott ponton egy készülék beszkenneli az útleveleket és a beszállókártyákat, rögzíti az utasok arcképét és íriszmintáját, majd ezeket az adatokat megosztják az adott repülőtér hálózatán a többi számítógéppel is. Így ha az utas megérkezik a bevándorlási hivatal ellenőrző pontjához, a rendszer automatikusan tudja megerősíteni a személyazonosságot. A Thales munkatársa szerint négy-öt géphez szükséges egyetlen felügyelő, egy ember, így a felszabaduló alkalmazottak, hivatalnokok, rendőrök más tevékenységet végezhetnek.

 

Thales check-in
[+]

 

Az utas arcképét egyébként titkosított formában rányomtatják a beszállókártyára, és ezt az utolsó ellenőrzési pontnál a személyzet még egyszer ellenőrzi.

A Thales már régóta foglalkozik biometrikus azonosítási technológiákkal, és most is azt remélik, hogy a bemutatott rendszer kiegészítőjeként értékesíteni tudják biometrikus útleveleiket és személyigazolványaikat is.

Ugyanezen a kiállításon jelen volt a Thales versenytársa, a Safran is, akik a Morpho leányvállalatuk által kifejlesztett adatelemző rendszer mellett kampányoltak. Ez a rendszer tesztüzemben már működik Franciaországban, és azt várják tőle, hogy több mint 100 millió utas adatait gyűjtik össze. Az adatelemző rendszer elvileg képest több mint 300 „figyelmeztető jelzést” azonosítani – olyan jeleket, melyek gyanúra adhatnak okot. Emellett természetesen össze van kötve az Interpol és egyéb rendőri szervek adatbázisaival, hogy a bűnözőket és a terroristákat ki tudják szűrni.

Azóta történt

  • Windows 3.1 a repülőtéren

    Amíg jól működnek ezek a rendszerek, nemigen fogják őket lecserélni. Ráadásul a támadások ellen is nyújtanak némi védelmet.

Előzmények