A bevándorlási szabályozások reformját sürgetik az amerikai techcégek vezetői

Nemrég írtunk a Code.org nonprofit szervezet kezdeményezéséről, amely azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a programozást. A kezdeményezés mellé gyorsan felsorakoztak a techvilág nagyágyúi, akik most közös levélben sürgetik az amerikai törvényhozást a bevándorlási- és vízumtörvények mielőbbi módosítására.

Barack Obama elnök 2011. február 17-én vacsorázott együtt a szektor vezetőivel

A levélben felelevenítik, hogy az Egyesült Államok régóta befogadja a tehetséges és szorgalmas külföldieket, és ilyen bevándorlók alapítottak olyan technológiai óriáscégeket, mint a Google, eBay, PayPal, Yahoo!. Ezek a vállalatok rengeteg embernek biztosítanak munkahelyet és hozzájárulnak az amerikai gazdaság növekedéséhez.

Növekedésüket viszont komolyan hátráltatja az Egyesült Államok jelenleg érvényben levő bevándorlási rendszere, mely nagyon megnehezíti az állandó tartózkodási engedély megszerzését, és emiatt sokan bele se kezdenek az ügyintézésbe. Javaslatuk szerint a szabályozásnak sávosan kéne működnie, folyamatosan igazodva a piacon felmerülő igényekhez, és a családosoknak sem szabadna hátrányt szenvedni, ha családjukat is szeretnék magukkal vinni.

Kiemelik, hogy az Amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint állások tízezrei várnak betöltésre a technológiai szektorban, ebből csak az IBM, Intel, Microsoft, Oracle és Qualcomm ötösnek tízezer üres pozíciója van.

Mindezek mellett a STEM (tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai) területek oktatását is szorgalmazzák – jelenleg az amerikai felsőoktatásban tanulók mindössze 2%-a szerez számítástechnikai vonatkozású diplomát, miközben a szektor az Egyesült Államok gazdaságának egyik legnagyobb ütemben fejlődő motorja.

A levelet több mint 100 cégvezető írta alá.

Azóta történt

Előzmények