Töréspont: felfüggeszthetnek egy fontos USA-EU együttműködést

Szeptember végén az IT café is beszámolt arról a meghallgatásról, ahol a megfigyelési botrány egy különösen nagy felháborodást okozó része miatt felmerült annak a lehetősége, hogy az Európai Unió felmondja vagy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni küzdelem során létrehozott projektben, az úgynevezett TFTP-ben (Terrorist Finance Tracking Programme), mivel alapos a gyanú, hogy az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency – NSA) a bankközi ügyleteket intéző SWIFT rendszerébe is behatolt. Az egyébként komoly eredményeket is felmutató TFTP a gyakorlatban szorosan kapcsolódik a SWIFT-hez, amely nemzetközi bankközi hálózat, és nagyon sok szolgáltatást kínál: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapírügyletek, beszedési megbízások stb.

Még csak javaslat

Hirdetés

Habár a meghallgatáson az érintettek tagadták az illegális megfigyelést, az EU közleménye szerint a szocialisták, a liberálisok és a zöldek benyújtottak egy állásfoglalási javaslatot, mely az együttműködés felfüggesztéséről szól. Ezt a javaslatot tegnap az Európai Parlament (EP) 280 szavazattal, 254 ellenszavazattal és 30 tartózkodás mellett elfogadta.

Bár az EP jogköre nem terjed ki a nemzetközi megállapodások felfüggesztésének vagy megszüntetésének kezdeményezésére, „a Bizottságnak cselekednie kell, amennyiben a Parlament valamely megállapodástól megvonja támogatását", fogalmaz az elfogadott szöveg. A Parlament a jövőben a nemzetközi megállapodásokhoz adandó hozzájárulása mérlegelésekor figyelembe fogja venni a Bizottság válaszát, fogalmaz az állásfoglalás.

Europol-vizsgálat

A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy egyetlen tagállam sem vizsgálta ki az állítólagos illegális adathozzáférést, és arra ösztönzik az országokat, hogy hatalmazzák fel az Europol Számítástechnikai Bűnözés Elleni Központját a vizsgálat elvégzésére. Az állásfoglalás „teljes körű helyszíni vizsgálat végrehajtását" kéri azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hatóságai állítólag jogosulatlanul hozzáfértek a SWIFT-adatokhoz, vagy „hátsó bejáratokat" hoztak volna létre azokhoz.

Az Állampolgári Jogok Bizottsága által az uniós polgárok tömeges megfigyelése ügyében végzett vizsgálatnak is folytatódnia kell, vélték a képviselők.

Szigorú adatvédelmi szabályokra van szükség

A Parlament hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal megkötendő bármilyen adatcsere-egyezménynek következetes jogi adatvédelmi kereten kell alapulnia, amely jogilag kötelező erejű standardokat határoz meg az adatcsere célhoz kötöttségét, az adatminimalizálást, a tájékoztatást, a hozzáférést, a kiigazítást, a törlést és a jogorvoslatot illetően.

Azóta történt

Előzmények