Célzottan utaznak a terhes nőkre a közösségi médiában

A csecsemőtápszerek gyártói sem olyan ártatlanok, mint sokan hinnék – a jelenség nem egyedi, de a célzott tartalmakkal bombázás és befolyásolás a terhesség időszakában különösen etikátlan lehet.

Érdekes jelentést tett közzé a Reuters arról, hogy a digitális kereskedelemben és a közösségi médiában olyannyira nincsenek tabuk, hogy a cégek a terhes nőkre is hatalmas erőfeszítésekkel „vadásznak”.

Olyan konkrét személyek példáját említik, akik a terhesség első hónapjai után tápszerekről szóló reklámokat kezdtek látni a Facebookon és az Instagramon, később pedig már napi többször is megjelentek ezek. Azután pedig különféle ajánlatokkal kezdték befolyásolni az illetőket (elmondásuk szerint), melynek része volt például olyan kihívás, amely keretében mosolygós babafotókat vártak, majd termékajánlatokat mutogattak. Később már termékmintákat is küldtek.

A WHO szerint az effajta marketing alkalmazása a digitális média világában helytelen promóciónak számít. A WHO korábbi kutatása széles körű, agresszív marketingtaktikákra hívja fel a figyelmet, csak a tápszerpiac évi 54 milliárd dolláros ágazatában, és azt állítja, a tápszergyártók közvetlen hozzáférést vásárolnak (a közösségi médiában és influenszereken keresztül) a terhes és szoptató nőkhöz, azok legérzékenyebb időszakaiban. Appokon, babaklubokon, tanácsadókon, online regisztrációk útján és személyre szabott promóciókkal is folyik a célzott reklám. A jelentések szerint a nyugati országokban ez bevett szokás, és a terhes, szoptató nők címét is gyűjtik, azonosítják, ha terhesek, majd célzott kampányokat indítanak. Sokan fizetnek kedvelt szereplőket a népszerűsítés és eladások érdekében, valamint tévinformációk megosztásáért.

A WHO és a szakemberek kizárólagos anyatejes táplálást javasolnak, mint legegészségesebb megoldást (az első néhány, inkább 6 hónapban, utána hozzátáplálással kiegészítve). Akinél ez valamiért nem lehetséges, ott szükség van a tápszerre, de több gyártó ugyancsak a szoptatást ajánlja, és szigorú szabályaik vannak marketing terén. Ez persze nem minden szereplőre jellemző, és a Danone szerint nagy gond, hogy a közösségi média algoritmusai automatikusan erőltetik a vonatkozó reklámokat. A legtöbb gyártó mostanában szigorított, és bizonyos életkor alatt nem javallja a tápszerhasználatot és a reklámozást sem, de mint a Nestlé is rávilágít, a független „rosszakarók” tevékenységére nincs ráhatásuk.

A WHO és a Nielsen elemzései szerint a cégek egyre többet költenek digitális reklámokra, egyre több bejegyzést osztanak meg, és egyre több embert, lájkot, megosztást és kommentet érnek el. Pár éve a költségvetés 5 százalékát sem tette ki az influenszermarketing, most sok cégnél az arány 50 százalék is lehet. Jellemző taktika, hogy megtévesztő állításokkal befolyásolják a bizonytalan időszakban lévőket (például síráscsökkentést ígérve kólikánál), majd az élmények, márka blogolására, megosztására buzdítják az anyákat. Több szakember szerint az egyre gyakoribb célzott reklámok sok anyát aktívan befolyásolnak, és lebeszélnek a szoptatásról, ami egy dühítő és aggasztó trend.

Azóta történt

Előzmények