Iskolákba kerül a közösségi médiából táplálkozó arcfelismerő

Már nem csak a rendőrséget szolgálja ki a Clearview AI – mindez hatalmas felháborodásokhoz vezethet.

A Clearview AI többé nem csak a rendőrségnek és az azt kiszolgáló cégeknek adja el az arcfelismerő szoftverét – a jelentések szerint mindez hatalmas felháborodásokhoz vezethet, már csak azért is, mert a közösségi médiából fésüli össze fotók milliárdjait a cég.

Miközben a vállalat jelentős eladásokra készül, a vita egyre nagyobb: etikus dolog-e vitatott adatok alapján AI-alapú rendszereket tervezni.

A Clearview egyébként azért számít nagyon pontosnak, mert nyilvánosan elérhető fotókkal tréningezik, a helyi adatvédelmi törvények megszegése és a képek hozzájárulás nélküli, tömeges gyűjtögetése miatt a britek és az olaszok is megbüntették már a céget, de amerikai jogi aktivistákkal is ki kellett egyezzenek.

Alapvetően a rendőrséget szolgálta ki eddig a cég, közösségi médiás képek segítségével azonosított embereket – a hatósági lépések miatt azonban ez az üzlet fenyegetés alatt áll, az üzleti ügyfeleket már csak igazolványképek összehasonlításával és más adatok gyűjtése alapján szolgálhatják ki.

A cég menekülőútvonala, hogy mindenféle ügyfélnek eladja a szoftverét: iskoláknak például látogatókezelő rendszereket. Egy ügyfél fotós adatbázisát addig tárolják, míg az kéri, és a saját rendszerük tanítására nem használják – mondják. A meglévő rendszert azonban a közösségi média tanította, így állítólag sokkal hatékonyabb, mint bármi más (ami rendszerint kisebb adatmintával dolgozik), és megelőzheti a hibákat, tévedéseket.

A kritikusok szerint helytelen módszert használ a cég az adatgyűjtésre, a hatóságoknak pedig kényszeríteniük kellene az ilyen vállalatokat a hasonló adatokból táplálkozó algoritmusok mellőzésére.

Azóta történt

Előzmények