Tavasszal jönnek a Fujitsu zéró kliensei

A Fujitsu tavaly novemberben – a müncheni Visit 2009 rendezvényen – mutatta be ún. „zéró kliensét” (Zero Client). Ez egy olyan minimalista terminál, amely a korábban mérsékelten sikeres, ám az elmúlt években – részben a globális gazdasági válság hatására – újra felfedezett vékonykliens-koncepció végletekig lecsupaszított megvalósítása. A gép maga gyakorlatilag csupán egy 19 vagy 22 colos kijelzőből áll, mely azonnali, „plug-and-use” végfelhasználói hozzáférést nyújt a virtuális asztali gépekhez egy közös, a tápellátást és a hálózati kapcsolatot egyaránt biztosító kábelen keresztül.

A PC-gyártó szerint a klienssel a nagyszámú felhasználói munkahellyel rendelkező vállalatok, intézmények – a terméket elsősorban pénzintézetek, biztosítótársaságok, kormányhivatalok és call centerek számára ajánlják – jelentős költségmegtakarítást érhetnek el. Többek között annak köszönhetően, hogy a virtuális asztali gépek (DVM-ek) központi felügyelete, karbantartása egyszerűbb, a kimaradások időtartama pedig jelentősen rövidül. A megoldás előnye még, hogy az adatok bárhonnan elérhetők, központilag menthetők és visszaállíthatók, illetve hogy egy új kliens percek alatt telepíthető.

A zéró kliens nevet a Fujitsu azért választotta, mert az eszköz maga nem tartalmaz operációs rendszert, alkalmazásokat, adatokat, processzorokat, memóriát, ventilátort vagy bármilyen egyéb mozgó alkatrészt. A hazai leányvállalat közleménye szerint a megoldás Magyarországon 2010 márciusától lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények