Hirdetés

A Fujitsu építi a legerősebb szuperszámítógépet Japánban

Hirdetés

A Japán Atomenergia-ügynökség (JAEA) új szuperszámítógépét a Fujitsu építi – jelentette be a múlt héten a japán vállalat. A linuxos klaszter 2010-ben készül el, és beüzemelésekor a tervezett 200 terfalopsos (billió művelet másodpercenként) teljesítményével vélhetően a legerősebb nagyvas lesz a szigetországban.

A cég közleménye szerint a rendszer a nemrég bemutatott, „kockaként” is ismert Primergy BX900-as blade-rendszerre épül. A kétutas, Intel Xeon 5570 processzorokat használó blade-ekből összesen 2157-et kapcsolnak össze Infiniband QDR hálózaton. A jövő év márciusában beüzemelni tervezett szuperszámítógépet fúziós szimulációk futtatására használják majd. E klaszter mellé kerül még a 1,2 petabyte kapacitású lemezes tárolórendszeren felül két kisebb, SPARC64 VII processzoros rendszer, melyek az atomerőművek tervezésében és az ún. gyors tenyésztőreaktorok kifejlesztésében segítik majd a japán ügynökség szakembereit.

Elképzelhető, hogy a Fujitsu szuperszámítógépe nem lesz hosszú ideig rekorder Japánban, a szigetország kormánya ugyanis 2011-re tűzte ki a világ legerősebb számítógépes rendszerének megépítését. A helyi oktatási, kulturális, tudományos és technológiai minisztérium már 2005-ben bejelentette azt a programot, amelynek célja egy másodpercenként 10 000 billió művelet (10 petaflops) elvégzésére képes monstrum üzembe állítása. Az NEC, a Hitachi és a Fujitsu kooperációjában fejlesztett gép feladata lesz visszaszerezni a – 2004-ben az Earth Simulator trónfosztásával elveszített – japán elsőséget a világ szuperszámítógépeit teljesítmény alapján rangsoroló Top500-as listán.

Azóta történt

Előzmények